Grieken herdenken studentenopstand 1973

Op 17 november 1973 vielen tientallen doden en gewonden toen het leger een studentenopstand op de Polytechnische School in Athene met geweld de kop indrukte. Na dagenlange studentenprotesten zette de junta tanks in. Volgens officiële cijfers zijn hierbij 24 mensen omgekomen, maar het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk hoger.

De studentenopstand geldt als hoogtepunt van het protest tegen het militaire dictatoriale regime en wordt ieder jaar herdacht in het hele land – onder andere met protestmarsen.  De mars in Athene, waarbij de Griekse vlag wordt meegedragen, eindigt traditiegetrouw bij de Amerikaanse ambassade. De VS steunden de junta die in Griekenland tussen 1967 en 1974 aan de macht was. Ook worden er ieder jaar kransen gelegd bij de Polytechnische School.

Ongeveer 16.000 mensen gingen in Athene vandaag de straat op voor een vreedzame mars door de stad. De demonstranten scandeerden leuzen tegen de toenemende werkloosheid, kortingen op de pansioenen en lonen en de regering van premier Tsipras, die haar verkiezingsbelofte (het terugdraaien van de bezuinigingsmaatregelen) niet is nagekomen.

Zoals ieder jaar, liep ook dit keer de herdenking van de studentenopstand uit op rellen. Bij rellen tussen anarchisten en de oproerpolitie in de wijk Exarchia werden dertien arrestaties verricht. In Thessaloniki werden twee mensen opgepakt na ongeregeldheden. Ook in de steden Ioannina, Patras en Heraklion waren opstootjes.

One Response to Grieken herdenken studentenopstand 1973

  1. […] Grieken herdenken studentenopstand 1973 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: