Obama: Soberheid alleen schept geen welstand

athene_obamaDe scheidende Amerikaanse president Barack Obama arriveerde vanmorgen in Athene voor een tweedaags bezoek. Op het programma stonden ontmoetingen met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras.

In een gesprek met Pavlopoulos onderstreepte Obama de verbondenheid van de VS met Griekenland en de rest van Europa. Een sterk en welvarend Europa is ook goed voor de wereld en de VS, stelde hij. Ook in de toekomst zal Amerika de Grieken helpen bij hun inspanningen om de financiële crisis te boven te komen.

Voorafgaand aan het onderhoud met premier Tsipras benadrukte Obama de noodzaak van schuldverlichting voor Griekenland. “De hervormingen waren niet makkelijk voor het Griekse volk, maar noodzakelijk”, zei hij. “Maar soberheid alleen schept geen welstand” Volgens Obama zijn schuldenverlichting en andere strategieën nodig om Griekenland door deze fase heen te helpen.

Morgen brengt Obama nog een bezoek aan de Acropolis en zal hij in een toespraak naar verwachting een ‘ode aan de democratie’ brengen . Daarna reist hij door naar Berlijn. Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Griekenland in 17 jaar: in 1999 kwam Bill Clinton naar Athene.

In de Griekse hoofdstad waren vandaag zo’n 5000 agenten en 500 Amerikaanse veiligheidstroepen op de been om het bezoek ordelijk te laten verlopen. Doorgaande wegen en enkele metrostations waren afgesloten en er was een samenscholingsverbod van kracht. Maar het kwam – zoals al werd gevreesd – uiteindelijk toch tot ongeregeldheden.  Betogers gooiden met stenen en molotovcocktails naar de politie, die daarop reageerde met traangas.

Ongeveer 3000 leden van de communistische partij KKE, linkse groeperingen, vakbonden en studenten gingen in het centrum van Athene de straat op en scandeerden leuzen die gericht waren tegen Obama, de VS, de NAVO. EU, het IMF en de euro. Sommige betogers zetten koers naar de Amerikaanse ambassade, hoewel dat vooraf was verboden. In de wijk Exarchia werden vuilnisbaken in brand gestoken. De politie heeft diverse aanhoudingen verricht.

3 Responses to Obama: Soberheid alleen schept geen welstand

  1. Martijn schreef:

    Netjes dat Obama Griekenland bezoekt, vóór zijn definitieve vertrek als US president. Het is echter niet aan hem meer om de toekomstige politiek van Amerika t.o.v. Griekenland te duiden. Goed bedoeld, maar niet relevant en ongewenst. Trump bepaalt de komende US koers, maar Griekenland als EU-lid valt primair onder EU mandaat. En dat moet de EU zèlf regelen en oplossen met Griekenland en IMF.
    Martijn Wisman.

  2. […] Obama: Soberheid alleen schept geen welstand […]

  3. […] jaar pleitte Trumps voorganger Barack Obama ook al voor een ‘betekenisvolle verlichting van de Griekse schuld’. Ook het Internationaal Monetair Fonds is hier een voorstander van, terwijl de Europese […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: