Excuses Griekse bond voor Srebrenica-spandoek

spandoek_srebrenicaDe Griekse voetbalbond heeft zijn excuses aangeboden voor het beledigende spandoek dat tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Bosnië-Herzegovina in het stadion hing.

Op het spandoek stond in het Servisch de tekst ‘Nož ,žica,Srebrenica’ (Mes, draad, Srebrenica). “Dit fascistische spandoek is onaanvaardbaar. Daarom veroordelen wij dit en bieden we excuses aan het Bosnische volk aan”, schrijft de Griekse voetbalbond in een brief aan de Bosnische bond.

In 1995 werden in de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica meer dan 8000 Bosnische mannen en -jongens vermoord door Servische eenheden. De stad stond formeel onder bescherming van een VN-bataljon dat bestond uit Nederlandse militairen, maar zij konden de Bosniërs niet beschermen. De massamoord in Srebrenica wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Al voor de wedstrijd begon hing er een gespannen sfeer tussen Griekse en Bosnische voetbalfans en waren er enkele opstootjes. Veel Grieken voelen een band met Servië omdat beide landen orthodox zijn.

De FIFA is inmiddels een onderzoek gestart. De kans is groot dat de Griekse voetbalbond een boete krijgt omdat ‘politieke statements’ niet toegestaan zijn in een stadion.

Advertenties

One Response to Excuses Griekse bond voor Srebrenica-spandoek

  1. […] Excuses Griekse bond voor Srebrenica-spandoek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: