Mogelijk begin december besluit schuldverlichting

schuldverlichting De eurogroep kan mogelijk al begin volgende maand een besluit nemen over schuldverlichting voor Griekenland. Dat heeft premier Tsipras in het Griekse parlement gezegd. Athene moet dan wel de internationale geldschieters snel overtuigen dat alle economische hervormingen worden uitgevoerd..

Tsipras wijzigde gisteren zijn ministersploeg op een aantal sleutelposities; de belangrijkste tegenstanders van de verplichte hervormingen werden vervangen. De premier hoopt zo de toezichthouders van de eurolanden, Europese Centrale Bank en het IMF te overtuigen dat Griekenland bereid is om de geëiste maatregelen door te voeren.

De premier benadrukte dat Griekenland nu de basis moet leggen voor groei op de lange termijn, die gunstig uitpakt voor alle Grieken. Hij wees daarbij op de geleidelijk afnemende werkloosheid. Hoewel het Griekse werkloosheidscijfer nog altijd bijzonder hoog is, kan de werkloosheid volgens Tsipras over vijf jaar richting het Europees gemiddelde zijn gedaald.

Bij groen licht van de toezichthouders kunnen de ministers van Financiën van de eurolanden misschien al tijdens hun bijeenkomst op 5 december kijken naar mogelijkheden om de Griekse schuldenlast in ieder geval tijdelijk te verlichten. Griekse staatsobligaties kunnen dan mogelijk ook in aanmerking komen voor het opkoopprogramma van de ECB.

Als de eurogroep daadwerkelijk instemt met een verlichting van de schuldenlast, kan Griekenland begin 2017 ook een poging wagen om terug te keren op de internationale financiële markten.

Vorige week zei Klaus Regling, hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) nog dat  de schulden de komende tien jaar geen problemen zullen opleveren voor Griekenland. De staatsschuld van Griekenland is sinds het begin van de financiële crisis gestegen tot ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

One Response to Mogelijk begin december besluit schuldverlichting

  1. […] Mogelijk begin december besluit schuldverlichting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: