ESM-baas: Verlichting Griekse schuld niet nodig

schuldverlichtingDe komende tien jaar zullen de schulden geen problemen opleveren voor Griekenland. Dat heeft Klaus Regling, hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gezegd: “Op de korte termijn is er geen probleem.”

De staatsschuld van Griekenland is sinds het begin van de financiële crisis gestegen tot ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: de Nederlandse schuld bedraagt nu 65 procent van het bbp. Van Europa mag de totale schuld niet groter zijn dan 60 procent van het bbp.

Regling noemt de hoogte van de Griekse schuld ‘niet relevant als je slechts 1 procent rente betaalt’. Athene betaalt momenteel relatief minder voor zijn schulden dan bijvoorbeeld Frankrijk en België, vanwege de goedkopere leningen van het ESM. “Dat is een enorm voordeel. Dat is de solidariteit van de Eurozone met Griekenland”, meent Regling.

In mei beloofden de eurolanden nog dat de Grieken op korte termijn schuldverlichting zouden krijgen als de opgelegde hervormingen werden doorgevoerd. Ook beloofden ze op de lange termijn te helpen bij het betaalbaar maken en houden van de Griekse schuld, als dat nodig mocht zijn. Maar Regling ziet geen enkele noodzaak voor schuldverlichting voor Griekenland, ondanks de gedane beloften.

De ESM-baas schaart zich daarmee achter de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die op gespannen voet staat met het Internationaal Monetair Fonds over de vraag of de Griekse economie zich kan herstellen zonder schuldverlichting.  Volgens Schäuble is de noodzaak om een concurrentiepositie te krijgen een groter probleem voor Griekenland dan de schuldenberg,  “Ik sta meer aan de kant van Schäuble, dan aan de kant van (IMF-chef) Lagarde”, aldus Regling.

Het IMF maakt zich zorgen over de houdbaarheid van de Griekse schuld. Het fonds draagt nu nog bij aan het derde reddingspakket van 86 miljard euro en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting. Zelfs als Griekenland alle opgelegde bezuinigingen en hervormingen uitvoert zijn de groeivooruitzichten zwak en is het risico op terugval zeer hoog, stelde het IMF in september in zijn jaarverslag over de Griekse economie.

 

3 Responses to ESM-baas: Verlichting Griekse schuld niet nodig

  1. […] ESM-baas: Verlichting Griekse schuld niet nodig […]

  2. […] Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vorige week weten dat het nog te vroeg is om te kijken naar echte verlichting van de Griekse schuld. In oktober zei Klaus Regling, hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) dat de schulden de komende tien jaar geen problemen zullen opleveren voor Griekenland. […]

  3. […] ESM-baas: Verlichting Griekse schuld niet nodig […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: