‘Terracottaleger gebaseerd op Griekse beelden’

terracottalegerHet beroemde Terracottaleger van de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi uit de derde eeuw voor Christus is gebaseerd op Griekse beeldhouwkunst. Dat beweren Chinese archeologen in een documentaire van de BBC.

Ze vermoeden dat de Chinese beeldhouwers die de beelden van het Terracottaleger maakten les hebben gekregen van de Grieken. China kende in die tijd geen traditie van levensgrote standbeelden, maar eerder van eenvoudige beeldjes van ongeveer 20 centimeter hoog. Voor zo’n enorme verandering in vaardigheid en stijl moeten er invloeden van buiten China zijn geweest, denken de archeologen.

“We denken nu dat het Terracottaleger, de acrobaten en bronzen sculpturen bij het graf van de keizer zijn geïnspireerd door de oude Griekse kunst en sculpturen”, zegt Li Xiuzhen, archeoloog bij het Keizer Qin Shi Huangdi Mausoleum-museum, tegen de BBC.

Volgens professor Lukas Nickel van de Universiteit van Wenen wordt deze theorie ondersteund door de beelden van circusacrobaten die onlangs werden gevonden in de tombe van de eerste Chinese keizer. Hij denkt dat keizer Qin Shi Huangdi beïnvloed was door de komst van Griekse standbeelden naar Centraal-Azië na de veroveringstocht van Alexander de Grote.

De bevindingen van de archeolgen suggereren dat er al contact was tusssen China en de Westerse wereld voordat ontdekkingsreiziger Marco Polo in 13e eeuw naar het land reisde. “We hebben nu bewijs dat er nauw contact bestond tussen de eerste Chinese keizer en het Westen vóór de formele opening van de Zijderoute. Dit is veel eerder dan we dachten”, zegt een van de Chinese archeologen.

Het Terracottaleger bestaat uit ongeveer 8000 soldaten, honderden paarden en rijtuigen van klei en duizenden bronzen wapens die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi (259 v.Chr. – 210 v.Chr.) De beelden werden in 1974 ontdekt door boeren en behoren nu tot het UNESCO-Werelderfgoed. Het ‘leger’ is te bezichtigen in de Chinese stad Xi’an.

Advertenties

One Response to ‘Terracottaleger gebaseerd op Griekse beelden’

  1. […] ‘Terracottaleger gebaseerd op Griekse beelden’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: