Griekenland verwerpt opnieuw asielverzoek Turkse militairen

Helikopter_turkije_coupVier Turkse militairen die na de mislukte couppoging tegen president Tayyip Erdogan naar Griekenland vluchtten, krijgen geen asiel. De Griekse asieldienst heeft hun aanvraag afgewezen, de reden is niet bekend. Een van hen heeft hoger beroep aangetekend tegen de beslissing.

In september werd de asielaanvraag van drie andere Turkse militairen ook al afgewezen. Zij zouden onvoldoende hebben kunnen aantonen dat ze niet betrokken waren bij de couppoging in Turkije. Van één Turkse militair is de aanvraag nog in behandeling.

De acht Turkse militairen (drie majoors, drie kapiteins en twee sergeant-majoors) landden op 16 juli met een Black Hawk-gevechtshelikopter bij de Griekse stad Alexandroupolis, niet ver van de Turks-Griekse grens, en vroegen politiek asiel aan. Ze werden echter aangehouden en veroordeeld voor het illegaal betreden van Griekenland.

In een verklaring die door hun advocaat naar buiten is gebracht zeggen de militairen dat ze geloven dat de beslissing werd geleid door politiek opportunisme. Ze zeggen te vrezen voor hun leven als ze worden teruggestuurd: “We kwamen naar Griekenland om ons leven te redden, niet om te fungeren als pionnen in buitenlands beleid en bilaterale overeenkomsten.”

Het achttal ontkent iets te maken te hebben met de couppoging, maar Turkije heeft om hun uitlevering gevraagd en noemt de militairen ‘verraders’ en ‘terroristische elementen’.

2 Responses to Griekenland verwerpt opnieuw asielverzoek Turkse militairen

  1. […] Griekenland verwerpt opnieuw asielverzoek Turkse militairen […]

  2. […] asiel aan, maar werden aangehouden wegens het illegaal betreden van Griekenland. Griekenland wees de asielaanvraag af en wilde hen zo snel mogelijk het land uitzetten, De militairen gingen daartegen in beroep. Nu is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: