Eerste schooldag voor vluchtelingkinderen


In juli kondigde de Griekse overheid aan dat 22.000 vluchtelingkinderen in het najaar naar school zouden kunnen gaan. Vandaag was het hun eerste schooldag.

“Zolang ze in dit land zijn, zullen vluchtelingkinderen spelen met Griekse kinderen”, zei onderwijsminister Nikos Filis. “Ongeacht de omstandigheden zijn wij verplicht om hen een opleiding te geven. Het is een wettelijke en morele plicht.”

Bij een school in Thessaloniki werden de nieuwkomers door de leerlingen verwelkomd met een applaus toen ze het schoolterrein opkwamen. Leerlingen van een middelbare school in Athene vormden eerder dit jaar op het schoolplein al de boodschap ‘welcome refugees’ met hun tassen.

Niet overal werd zo enthousiast gereageerd op de komst van vluchtelingkinderen naar Griekse scholen. Op Lesbos vergrendelden ouders het hek van een basisschool met een hangslot. Sommigen hielden ook hun eigen kinderen thuis. Ze protesteerden hiermee tegen de integratie van vluchtelingkinderen in de Griekse klassen.

Vorige maand voerden ouders in Oreokastro, een gemeente in Centraal-Macedonië, actie om de komst van de vluchtelingkinderen tegen te houden. Zij vrezen voor de gezondheid van hun eigen kinderen, omdat de vluchtelingen niet goed zijn ingeënt.

Het Griekse ministerie van Onderwijs en diverse medische groepen weerlegden deze claims en verzekerden dat er geen gevaar voor de gezondheid bestaat. Alleen kinderen met een vaccinatieboekje gaan naar school. De ouders gooiden het vervolgens over een andere boeg door te zeggen dat de vluchtelingen zich door culture verschillen niet thuis zullen voelen op een Griekse school. Ook dreigden ze de school te bezetten.

Advertenties

One Response to Eerste schooldag voor vluchtelingkinderen

  1. […] Eerste schooldag voor vluchtelingkinderen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: