Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki

stolpersteineOp 19 oktober worden in de haven van Thessaloniki vijf zogeheten ‘Stolpersteine’ (letterlijk: struikelstenen) gelegd om vijf slachtoffers van de Holocaust te herdenken.

De eerste struikelstenen in Thessaloniki werden in 2015 gelegd op initiatief van de Griekse zakenman Apostolos Dekrelis, die de gedeporteerde leerlingen van de jongensschool uit de stad wilde herdenken. In mei 1943 werden 149 leerlingen en hun families naar concentratiekampen gebracht, de meesten belandden in Auschwitz. Slechts twee van hen overleefden het kamp.

In Thessaloniki ligt ook een ‘struikelblok’,  een steen van een meter lang en tien centimeter breed, voor het huis waar de deportatie van de Joden uit de stad werd beraamd door Alois Brunner en  Adolf Eichmann.

Voor de oorlog woonden er ongeveer 60.000 Joden in Thessaloniki. In 1943 werden de meesten van hen gedeporteerd naar concentratiekampen, bijna 97 procent overleefde dit niet. Tegenwoordig wonen er nog ongeveer 2000 Joden in de Noord-Griekse stad.

De struikelstenen zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen van 10 x 10 cm worden geplaatst in het trottoir op de adressen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Op een messing plaatje staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden gegraveerd.

Demnig noemde de gendenkstenen ‘Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De eerste steen plaatste Demnig op 16 december 1992 voor het stadhuis van zijn woonplaats Keulen. Op het plaatje stonden de eerste regels van het bevel van Heinrich Himmler tot deportatie van duizend Roma en Sinti. Sindsdien zijn in achttien Europese landen meer dan 50.000 struikelstenen gelegd.

De vijf stenen in de haven van Thessaloniki worden op 19 oktober om 12.30 uur gelegd bij Pier A, naast het Cinema Museum.

 

5 Responses to Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki

  1. […] Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki […]

  2. […] Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki […]

  3. […] Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki […]

  4. […] Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki […]

  5. […] Vijf ‘Stolpersteine’ gelegd in haven Thessaloniki […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: