Luchtverkeersleiders dreigen met vierdaagse staking

staking vliegveld Griekse luchtverkeersleiders zijn van plan om vanaf zondag 9 oktober voor vier keer 24 uur  het werk neer te leggen. Ze protesteren tegen een wetsontwerp voor aanpassing van de burgerluchtvaartautoriteit.

Door de staking zal het vliegverkeer van en naar Griekenland ook vier dagen stil komen te liggen.

De luchtverkeersleiders willen dat enkele artikelen uit het wetsontwerp worden ingetrokken. De conceptwet voorziet onder meer in de oprichting van een nieuw bureau voor de burgerluchtvaart dat gaat fungeren als waakhond en zich bezig zal houden met regelgeving. Zowel de bestaande burgerluchtvaartautoriteit als het nieuwe bureau zal onder controle van de overheid staan.

Volgens de krant Kathimerini wilden de internationale geldschieters van Griekenland dat de twee lichamen onafhankelijk zouden zijn, maar ze stemden er uiteindelijk mee in dat beide bureaus onder auspiciën van het ministerie van Vervoer moeten komen.

Het zou kunnen dat de rechter de staking van de luchtverkeersleiders voorkomt. Langdurige of plotselinge stakingen van de luchtverkeersleiding werden  vaker verboden door de rechter omdat de nationale veiligheid in het geding zou zijn.

  • Update 6/10: Op sommige eilanden, waaronder Karpathos, is door een staking van luchtverkeersleiders voor betere banen en arbeidsvoorwaarden vandaag geen of beperkt luchtverkeer mogelijk. Het gaat vooralsnog alleen om vluchten van Olympic.
    Sommige reizigers laten hun vlucht omboeken naar Rhodos, waar wel vliegtuigen landen en vertrekken. Ze moeten dan met de veerboot naar het eiland. Nederlandse reisorganisaties doen hun best om alle gestrande toeristen naar huis te laten komen.
Advertenties

4 Responses to Luchtverkeersleiders dreigen met vierdaagse staking

  1. […] verkeersleiders waren van plan om tot en met 13 oktober vier keer gedurende 24 uur het werk neer te leggen. Ze verzetten zich tegen reorganisatieplannen en nieuwe wetgeving voor de Griekse […]

  2. […] Luchtverkeersleiders dreigen met vierdaagse staking […]

  3. […] de staking, die op 2 december begon, zijn een groot aantal leerlingen en hun docenten die op schoolreis waren gestrand op de Griekse […]

  4. […]  Luchtverkeersleiders dreigen met vierdaagse staking […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: