Griekse reder opgepakt om fraude Kampense fabriek

yiannis_karageorgisDe Griekse reder Yiannis Karageorgis is afgelopen week op verzoek van de Nederlandse justitie aangehouden op verdenking van fraude, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Na zijn aanhouding is hij overgebracht naar een ziekenhuis in Athene.

De 66-jarige Karageorgis was van 2010 tot het faillissement in 2011 grootaandeelhouder en bestuurder van flesvoeding-  en melkpoederfabriek Lyempf BV in Kampen. Volgens het faillissementsverslag van de curator wordt hij verdacht van onbehoorlijk bestuur en is hij het bedrijf nog miljoenen euro’s verschuldigd.

Lyempf werd in het voorjaar van 2010 gekocht door het Griekse Gramen Shipping & Trading, maar in plaats van te investeren werd er het bedrijf leeggetrokken. Karageorgis zou geld van de Kampense fabriek hebben gebruikt voor een nieuwe methode  waarmee hij in Griekenland eiwitten wilde winnen uit olijven. Op rekening van Lyempf kocht hij voor 25 miljoen euro licenties van een Cypriotisch bedrijf en investeerde hij in installaties die nauwelijks getest waren. Het project mislukte en Lyempf ging failliet.

In 2014 werd de Griek door de Nederlandse rechter bij verstek veroordeeld tot betaling van het tekort van de boedel van Lyempf BV. Als voorschot daarop moest hij alvast 15 miljoen euro te betalen. Karageorgis beweert van niets te weten. Ook was hij niet op de hoogte van het internationale arrestatiebevel, zei Karageorgis tegen Greek Reporter.

In een verklaring liet de zakenman weten: “Zonder ooit de wet te hebben overtreden, zal ik uitleg blijven geven aan alle relevante justitiële autoriteiten.” Maar volgens de curator kwam Karageorgis afspraken over te verstrekken informatie niet na en was de Griek steeds onbereikbaar.

Advertenties

One Response to Griekse reder opgepakt om fraude Kampense fabriek

  1. […] Griekse reder opgepakt om fraude Kampense fabriek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: