Athene gaat vluchtelingen overbrengen naar vasteland

vluchtelingen_veerbootGriekenland gaat op korte termijn een groot aantal migranten en vluchtelingen naar het vasteland verhuizen, om de eilanden in de Egeïsche Zee te ontlasten. Volgens vice-minister van Buitenlandse Zaken Nikos Xydakis worden de vluchtelingen op het vasteland ondergebracht in bewaakte gebouwen.

De opvangkampen op de Griekse eilanden zijn overvol en de situatie is er explosief. Eerder deze maand werden 4000 mensen geëvacueerd uit kamp Moria op Lesbos nadat er bij gevechten tussen bewoners brand werd gesticht. De schade in het kamp is groot en veel migranten slapen nu noodgedwongen op straat.

‘EU medeverantwoordelijk’

Xydakis vindt dat de EU-landen medeverantwoordelijk zijn voor het geweld in Griekse vluchtelingenkampen. “De branden en de onrust in sommige vluchtelingenkampen op de eilanden zijn mede het gevolg van een gebrek aan herverdeling van vluchtelingen over de lidstaten en het gebrek aan steun van de EU-landen”, aldus de Griekse minister in een interview met Die Welt.

“Op dit moment kunnen er 7000 vluchtelingen uit Griekenland direct worden herverdeeld over andere EU-lidstaten, alle formaliteiten daarvoor zijn vervuld”, zegt Xydakis. Maar dat gebeurt niet. “De meeste landen nemen veel te weinig vluchtelingen op, sommige reageren helemaal niet op onze verzoeken.”

De terugkeer van vluchtelingen uit andere Europese landen naar Griekenland is volgens Xydakis geen optie. “Het is niet realistisch om aan te dringen op handhaving van de Dublin-verordening. Het zou mijn land overweldigen.” De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil vluchtelingen weer kunnen terugsturen omdat Duitsland de last niet meer alleen wil dragen.

Overvolle kampen

De overeenkomst die  Turkije en de Europese Unie in maart sloten bepaalt dat de vluchtelingen die voornamelijk uit Syrië komen en via Turkije zijn gereisd, terug moeten naar Turkije om te verhinderen dat ze verder reizen. Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zijn vijf hotspots aangewezen voor de opvang van migranten. Die opvangkampen hebben een capaciteit van 7450 plaatsen, maar momenteel zitten er 13.000 mensen. Velen van hen zitten er al maanden vast.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei na de brand in kamp Moria dat de migranten en vluchtelingen zo veel mogelijk op de Griekse eilanden moeten blijven, om te voorkomen dat ze ongecontroleerd verder Europa ingaan.

Herplaatsing 30.000 vluchtelingen voor eind 2017

De Europese Commissie verwacht dat 30.000 vluchtelingen in Griekenland die in aanmerking komen voor relocatie voor het eind van volgend jaar zijn herverdeeld over andere EU-lidstaten.

In september 2015 werd afgesproken dat 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië zouden worden herverdeeld. Tot nu toe zijn er 5651 mensen (voornamelijk niet-Syriërs die weinig kans hebben op asiel in de Europese Unie) naar een ander EU-land overgeplaatst, desondanks spreekt de Europese Commissie over ‘belangrijke progressie’.

Advertenties

3 Responses to Athene gaat vluchtelingen overbrengen naar vasteland

  1. Rob Alberts schreef:

    Het blijft een onmogelijke situatie.

    Bezorgde groet,

  2. […] Athene gaat vluchtelingen overbrengen naar vasteland […]

  3. […] Athene gaat vluchtelingen overbrengen naar vasteland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: