Waterbedrijf EYATH sluit water Syriza af uit protest

waterbedrijf_thessalonikiWerknemers van het waterbedrijf van Thessaloniki (EYATH) hebben de kantoren van het bestuur van regeringspartij Syriza afgesloten van de watertoevoer. Het was een symbolisch protest tegen de voorgenomen privatisering van het bedrijf.

Volgens de werknemers ziet de toekomst er zo uit als EYATH wordt verkocht en de prijs van het water omhoog zal schieten. Op de website sostetonero.gr worden inwoners van Thessaliniki opgeroepen een protestformulier in te vullen om de plannen tegen te houden.

De Griekse regering wil de waterbedrijven van Thessaloniki (EYATH) en Athene (EYDAP) samenvoegen in een Superfund, waarvan 49 procent van de aandelen zal worden verkocht aan een particuliere strategische investeerder. De Griekse staat houdt de andere 51 procent van de aandelen.

De vakbond voor personeel van het waterbedrijf zegt dat er geen reden is om EYATH te verkopen omdat het winstgevend is. Bovendien wordt er gevreesd dat de rol van het bedrijf wezenlijk zal veranderen. Nu is het de taak van EYATH om te zorgen voor schoon en goed drinkwater, maar als het Superfund er komt zal terugbetalen van de schuld het doel worden, denkt de vakbond. Dat leidt tot hogere prijzen en waarschijnlijk ook banenverlies.

De privatisering van het waterbedrijf van Thessaloniki was in 2014 ook één van de prioriteiten van de toenmalige regeringscoalitie van Nea Dimokratia en PASOK. In een zelf uitgeschreven referendum spraken de inwoners van Thessaloniki zich bijna unaniem uit tegen de privatisering. De plannen van de regering gingen vervolgens niet door.

De verkoop van staatseigendommen is een belangrijke eis van de internationale geldschieters bij het verstrekken van de steunprogramma’s aan Griekenland. De privatiseringen moeten in totaal 50 miljard euro opbrengen. Het Griekse spoorbedrijf Trainose en 14 regionale luchthavens zijn al geprivatiseerd.

Advertenties

One Response to Waterbedrijf EYATH sluit water Syriza af uit protest

  1. […] Waterbedrijf EYATH sluit water Syriza af uit protest […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: