IMF schetst sombere toekomst voor Griekenland

imf_logo In zijn jaarverslag over de Griekse economie heeft het Internationaal Monetair Fonds sombere vooruitzichten geschilderd. Het IMF verwacht dat de werkloosheid in Griekenland nog zeker dertig jaar in de dubbelde cijfers blijft.

In het rapport staat ook dat de groeivooruitzichten zwak blijven en dat Griekenland verder moet snijden in de pensioenen, omdat het huidige systeem ondanks recente hervormingen ‘onbetaalbaar’ blijft.

Verder roept het IMF op tot lagere algemene belastingtarieven, afschaffing van vrijstelling voor de rijken en meer efficiëntie in de strijd tegen belastingontduiking.

Het IMF stelt in het rapport opnieuw dat schuldverlichting noodzakelijk is. Om de Griekse schuldenlast duurzaam te maken en de kwakkelende economie weer op gang te helpen, is substantiële hulp nodig. Zelfs als Griekenland alle opgelegde bezuinigingen en hervormingen uitvoert zijn de groeivooruitzicten zwak en is het risico op terugval zeer hoog.

“Griekenland heeft minder bezuinigingen nodig, in plaats van meer”, aldus Delia Velculescu, hoofd van de IMF-missie voor Griekenland.

Het IMF draagt nu niet bij aan het derde Griekse steunprogramma en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting voor Griekenland. De meeste eurolanden, Duitsland voorop, voelen daar helemaal niets voor. Wel kwamen ze overeen dat Griekenland na afloop van het huidige steunprogramma in 2018 schuldverlichting krijgt.

4 Responses to IMF schetst sombere toekomst voor Griekenland

  1. Rob Alberts schreef:

    Al met al heeft de buitenlandse inmenging dus zeker geen voorspoed gebracht ….

    Bezorgde groet,

  2. […] IMF schetst sombere toekomst voor Griekenland […]

  3. […] en hervormingen uitvoert zijn de groeivooruitzichten zwak en is het risico op terugval zeer hoog, stelde het IMF in september in zijn jaarverslag over de Griekse […]

  4. […] het derde hulpprogramma voor Griekenland. Het is nog maar de vraag of de Eurogroep het IMF, dat een voorstander is van schuldverlichting, over de streep kan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: