Arrestaties na brandstichting opvangkamp Lesbos

moria_brand2De politie op Lesbos heeft achttien mensen opgepakt na de felle brand die vluchtelingenkamp Moria gisteravond voor zeker 60 procent in de as legde. Negen van hen worden verdacht van brandstichting. De verdachten komen volgens Griekse media uit Kameroen, Syrië, Afghanistan en Senegal.

Waarom het vuur werd aangestoken is nog niet helemaal duidelijk. Volgens eilandbewoners is de brandstichting een gevolg van de al lang oplopende spanningen tussen verschillende groepen migranten in het overvolle kamp. Lokale autoriteiten zeggen ook dat er veel spanningen zijn in het Moria-kamp, maar dat geruchten over massale deportaties naar Turkije de gemoederen gisteren nog verder hebben verhit. De situatie escaleerde nog verder toen de oproerpolitie in actie kwam in het kamp.

Bij de brand raakte niemand gewond. Ongeveer 4000 mensen die in het kamp waren ondergebracht, vluchtten voor de brand en hebben zich over het eiland verspreid. Video’s op social media tonen oudere mannen en vrouwen en gezinnen met kinderen die via een opening in het hek het brandende kamp ontvluchtten. Ze probeerden beschutting te zoeken in het nabijgelegen dorp Moria. Sommigen trokken naar de hoofdstad van het eiland, zo’n 25 kilometer verderop, maar werden tegengehouden.

Tijdelijke opvang op veerboot

In kamp Moria kunnen voorlopig geen mensen worden opgevangen. Een groot deel van de tenten en noodwoningen zijn door de brand verwoest. In de accommodatie zaten 4000 mensen, terwijl er slechts plaats was voor 2500 mensen. Voor een aantal van hen zal tijdelijke huisvesting worden geregeld op een veerboot. Ook wordt er meer politie ingezet op Lesbos.

Veel mensen die in het opvangkamp Moria zaten, moeten terug naar Turkije als gevolg van de afspraken tussen de Turkse regering en de Europese Unie. Velen van hen verkeren in onzekerheid en zitten al maanden vast op Lesbos, in heel Griekenland zijn 60.000 migranten en vluchtelingen gestrand. Wie na 20 maart is aangekomen op Griekse bodem, moet in een van de vijf aangewezen hotspots wachten tot ze teruggestuurd worden. Maar dat gebeurt niet of nauwelijks. Sinds het sluiten van de Turkije-deal in maart zijn er pas 500 migranten uit Griekenland teruggestuurd.

Onbeheersbare situatie

Volgens cijfers van de politie, zijn er momenteel 5302 geregistreerde migranten op Lesbos, 3726 op Chios en 1156 op Samos. In totaal zijn er op de eilanden in de noordelijke Egeïsche Zee 10.184 migranten en vluchtelingen, terwijl de officiële opvanglocaties er zijn berekend op 5450 mensen.

De regionale gouverneur, Christiana Kalogirou, waarschuwde voor een ‘onbeheersbare situatie’. “De Noord-Egeïsche eilanden kunnen zo’n last niet alleen te dragen, net zoals Griekenland dat niet kan”, zei ze. “Europa heeft niet gereageerd op haar verplichtingen.”

In Brussel zei een woordvoerster van de Europese Commissie, Natasha Bertaud, dat de meeste migranten en vluchtelingen zo veel mogelijk op de Griekse eilanden moeten blijven, om te voorkomen dat ze ongecontroleerd verder Europa ingaan. Ook zei ze dat de Griekse regering de situatie onder controle heeft en dat transfers naar het vasteland beperkt blijven.

 

3 Responses to Arrestaties na brandstichting opvangkamp Lesbos

  1. M Den Ouden schreef:

    De EU moet zich diep schamen. Dit is niet ‘mijn Europa ‘.

  2. […] Arrestaties na brandstichting opvangkamp Lesbos […]

  3. […] werd daarbij verwoest. Veel inwoners werden toen tijdelijk opgevangen op een veerboot. De politie arresteerde negen mensen die werden verdacht van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: