Brand in kamp Moria op Lesbos

moria_brandIn kamp Moria op Lesbos, waar meer dan 4000 mensen zijn ondergebracht, is vanavond een grote brand uitgebroken. De bewoners van het kamp werden geëvacueerd. Ongeveer  150 kinderen zijn ondergebracht in een kindertehuis. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, wel raakten tenten en noodwoningen beschadigd.

De politie zegt dat de brand is aangestoken uit onvrede over de slechte leefomstandigheden in het overvolle kamp.Eerder op de dag raakten verschillende groepen bewoners slaags in het kamp. Daarbij zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt. Er is bovendien veel schade aan tenten aangericht, zodat kampbewoners nu buiten het kamp bivakkeren, melden Griekse media en een ooggetuige.

In de opvangkampen op Lesbos is plaats voor 3600 migranten en vluchtelingen, maar volgens de UNHCR verblijven er in totaal 5600 mensen in de kampen op het eiland. Dat zorgt met grote regelmaat voor spanningen tussen de verschillende groepen bewoners. Burgemeester Spiros Galinos van Lesbos noemde de omstandigheden in een aantal van de kampen ‘bijzonder zorgwekkend en gevaarlijk’.

Bij een demonstratie in de hoofdstad van Lesbos eisten migranten vorige week het recht om door te reizen naar het vasteland van Griekenland. Velen van hen zitten al maanden vast op het eiland. De meesten moeten wachten tot ze worden teruggestuurd naar Turkije, maar dat gebeurt niet of nauwelijks.

Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zijn vijf hotspots aangewezen voor de opvang van migranten. Die opvangkampen zijn berekend op 7450 mensen, maar momenteel zitten er 13.000 mensen.

Advertenties

3 Responses to Brand in kamp Moria op Lesbos

  1. […] politie op Lesbos heeft achttien mensen opgepakt na de felle brand die vluchtelingenkamp Moria gisteravond voor zeker 60 procent in de as legde. Negen van hen worden […]

  2. […] werden 4000 mensen geëvacueerd uit kamp Moria op Lesbos nadat er bij gevechten tussen bewoners brand werd gesticht. De schade in het kamp is groot en veel migranten slapen nu noodgedwongen op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: