Aardbeving bij Kefalonia

[Dit is een bericht van september 2016. Nieuws over de lichte beving van 27 juni 2017 lees je hier]

aardbeving_kefalonia2016Kefalonia werd vanmorgen om 06.00 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 4.4 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in zee op ongeveer 7,2 kilometer ten zuidwesten van Argostoli, op een diepte van 5 kilometer.

Er zijn geen meldingen van materiële schade of gewonden. Volgens een Griekse geoloog op tv-zender Skai was de beving ook te voelen op de buureilanden Lefkas en Zakynthos.

In 2014 werd Kefalonia getroffen door een reeks (zware) aardbevingen. In januari en februari van dat jaar zorgden een beving met een kracht van 6 op de Richterschaal en een reeks naschokken voor grote schade op het eiland. Honderden huizen werden zwaar beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. In november van dat jaar werd een aardbeving met een kracht van 5.1 op de Schaal van Richter geregistreerd.

De eilanden in de Ionische Zee liggen in een seismisch zeer actief gebied. Ten westen van de kust van de Peloponnesos en de eilanden loopt een diepe geul waar de Euraziatische en Afrikaanse plaat elkaar raken. De Afrikaanse tektonische plaat verschuift in de richting van noordelijker gelegen Euraziatische plaat, wat regelmatig bevingen veroorzaakt.

In de regio waren in het verleden vaak ernstige aardbevingen. In augustus 1953 verwoestte een aardbeving met een magnitude van 7.2 grote delen van Kefalonia, Zakynthos en Ithaka. Het eiland Kefalonia kwam door die beving 60 centimeter hoger te liggen.

Advertenties

One Response to Aardbeving bij Kefalonia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: