Historische boekhandel Eleftheroudakis stopt ermee

eleftheroudakis_boekwinkelEen van de oudste, grootste en bekendste boekhandels van Athene houdt het voor gezien. Aan het einde van de maand sluit boekwinkel Eleftheroudakis in de Panepistimiou Straat voorgoed zijn deuren.

Sinds 1995 was de winkel in het centrum van Athene het vlaggenschip van het familiebedrijf, dat diverse winkels had in Athene en andere grote steden in Griekenland. Door de crisis moesten deze zaken al eerder de deuren sluiten. De winkel in de Panepistimiou Straat was als enige nog open.

In 2008 had Eleftheroudakis een omzet van 24 miljoen euro, vorig jaar was dat volgens de familie nog maar een half miljoen. In diezelfde periode werd het aantal werknemers teruggebracht van 130 naar tien.

De familie Eleftheroudakis stapte in 1868 in het boekenvak en opende in 1918 de eerste winkel op het Syntagmaplein. Kostas Eleftheroudakis was uitgever en introduceerde in 1924 de monumentale 24-delige Eleftheroudakis encyclopedie, die in talloze scholen en woningen te vinden was.

Eleftheroudakis gaat zich nu richten op online verkoop en blijft daarnaast diensten verlenen zoals relatiegeschenken en internationale boekbestellingen, laat het bedrijf weten in een verklaring. “We sluiten onze boekhandel en denken out of the box. We bereiden ons voor op een nieuwe ‘boekhandel’, maar niet voordat er een positief en stabiel ondernemersklimaat is in Griekenland”, aldus het persbericht.

Van 15 tot 26 september houdt Eleftheroudakis een grote uitverkoop. Op 30 september gaat de boekhandel dicht.

Sinds 2008 hebben meer dan 400 kleine boekwinkels en grotere ketens in Griekenland hun deuren gesloten, volgens de Association of Greek Books. Ongeveer 1500 boekwinkels hebben moeite om het hoofd boven water te houden, omdat de verkopen door de crisis sterk zijn afgenomen. In 2013 hield boekhandel Estia in Athene het na 128 jaar voor gezien.

 

3 Responses to Historische boekhandel Eleftheroudakis stopt ermee

  1. Rob Alberts schreef:

    Jammer!

    Meer boekhandels hebben het moeilijk.

    Vriendelijke groet,

  2. […] ‘Historische’ boekhandel Eleftheroudakis stopt ermee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: