Tsipras ziet licht aan het einde van de tunnel

tsipras_tif2016Tijdens de jaarlijkse toespraak op de Thessaloniki International Fair over het economische beleid voor het komende jaar heeft premier Tsipras beloofd dat de ergste bezuinigingen voorbij zijn. Ook zei hij dat er hulp komt voor de armste bevolkingsgroepen in Griekenland.

De 246 miljoen die de regering deze week ophaalde met de veiling van tv-licenties zal worden gebruikt voor gratis maaltijden op scholen en kleuterklassen in de armste gemeentes en de werving van 10.000 nieuwe artsen en verpleegkundigen voor staatsziekenhuizen. Ook komt er een programma dat jonge hoogopgeleide Grieken die vanwege de crisis naar het buitenland zijn vertrokken, moet verleiden om weer terug naar Griekenland te komen.

De mensen die het zwaarst lijden onder de bezuinigingen krijgen gratis elektriciteit en water en werklozen kunnen kosteloos gebruik maken van het openbaar vervoer, beloofde de premier. Het zijn beloften die Tsipras als leider van Syriza al eerder deed, maar niet kon doorvoeren vanwege de opgelegde besparingsmaatregelen.

Aan de zwaarste maatregelen komt binnenkort een eind, zei Tsipras, die verwacht dat de Griekse economie in 2017 een opleving laat zien. Volgens de premier kunnen over twee jaar indirecte belastingen worden verlaagd en kan de onroerendgoedbelasting ENFIA worden vervangen door een nieuwe belasting met een lager tarief. “Er is licht aan het eind van de tunnel. Het is zichtbaar”, aldus Tsipras.

Buiten het congrescentrum waar Tsipras zijn toepraak hield, werd een grote demonstratie tegen de bezuinigingen gehouden. Er waren 5000 agenten op de been om de orde te bwaren, maar de protesten verliepen zonder enige problemen.

De toespraak van Tsipras was niet te volgen op de private radio- en televisiezenders in Griekenland. De medewerkers van de zenders hadden het werk voor 24 uur neergelegd uit protest tegen de sluiting van meer dan helft van de tv-stations.

2 Responses to Tsipras ziet licht aan het einde van de tunnel

  1. […] Tsipras ziet licht aan het einde van de tunnel […]

  2. […] Tsipras ziet licht aan het eind van de tunnel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: