Griekse vrijwilligers krijgen UNHCR Nansen Award

unhcr_nansen_award2016Het Hellenic Rescue Team (HRT) van 2000 vrijwilligers en mensenrechtenactivist Efi Latsoudi van het PIKPA-opvangkamp op Lesbos zijn de gezamenlijke winnaar van de Nansen Refugee Award 2016. Ze werden gekozen voor hun onophoudelijke werk tijdens de vluchtelingencrisis op de Griekse eilanden.

VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi roemde Hellenic Rescue Team en Efi Latsoudi omdat ze niet aan de kant bleven toekijken naar de humanitaire crisis die zich voltrok voor hun ogen. Ze verdienen ze daarom de Nansen-prijs volledig, aldus Grandi in een persverklaring.

In 2015 maakten meer dan 850.000 vluchtelingen en migranten de oversteek over zee naar Griekenland, 500.000 van hen arriveerden op Lesbos. De piek lag in oktober, toen per dag zo’n 7000 vluchtelingen aankwamen op het eiland.  Zo’n 270 mensen verdronken tijdens hun reis naar Griekenland. Het Hellenic Rescue Team, dat bestaat uit 2000 vrijwilligers, werkte dag en nacht en redde de levens van duizenden mensen.

Konstantinos Mitragas, secretaris-generaal van HRT, noemde 2015 ‘het moeilijkste jaar dat ze ooit hebben meegemaakt als een reddingsteam. “Het was absolute horror. Er waren veel slachtoffers, waaronder veel kinderen en dat raakt je het meest.”

Efi Latsoudi, een psycholoog en mensenrechtenactivist, is de drijvende kracht achter het PIKPA-dorp, een voormalig zomerkamp voor kinderen waar sinds 2012 vluchtelingen worden opgevangen.
PIKPA begon als een droom, een plek waar vluchtelingen een eerlijke en fatsoenlijke behandeling zouden krijgen. Vrijwilligers en vluchtelingen maken deel uit van deze open gemeenschap,” zegt Latsoudi.

De Nansen Refugee Award is de grootste humanitaire prijs van de UNHCR. De prijs bestaat uit een medaille en een bedrag van 100.000 dollar, voor een project dat in verband staat met het werk van de winnaar.  De onderscheiding is vernoemd naar Fridtjof Nansen, de beroemde Noorse poolreiziger, filantroop en Nobelprijswinnaar. Nansen was de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Volkerenbond (de voorloper van de VN). Eleanor Roosevelt was in 1954 de eerste winnaar.

3 Responses to Griekse vrijwilligers krijgen UNHCR Nansen Award

  1. […] Griekse reddingswerkers krijgen UNHCR Nansen Award […]

  2. […] Een Griekse visser en een 83-jarige oma werden – als vertegenwoordigers van alle inwoners van de Griekse eilanden – voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze wonnen overigens niet. Dat deden het Hellenic Rescue Team en mensenrechtenactivist Efi Latsoudi wel: zij kregen de UNHCR Nansen Refugee Award. […]

  3. […] Griekse vrijwilligers krijgen UNHCR Nansen Award […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: