Duitse minister wil vluchtelingen terugsturen naar Griekenland

ubochtDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil in de nabije toekomst vluchtelingen en migranten weer kunnen terugsturen naar Griekenland. Hij zei dat in een interview met de krant Welt am Sonntag.

Duitsland ving in 2015 ruim een miljoen vluchtelingen en migranten op (na het “Wir schaffen das” van bondskanselier Angela Merkel)  maar wil nu de last niet meer alleen dragen. 

“We hebben in Europa veel gedaan om de situatie van vluchtelingen in Griekenland te verbeteren. Dat moet dan ook gevolgen hebben en er toe leiden dat vluchtelingen ook weer naar Griekenland teruggestuurd kunnen worden, volgens de Dublin-verordening”, aldus De Maizière in het interview.

Volgens de CDU-minister is het belangrijk dat hierover een gemeenschappelijk Europees standpunt komt, anders bestaat het gevaar dat bestuursrechters het terugsturen van vluchtelingen en migranten naar Griekenland zullen verbieden. Sinds 2011 stuurt Duitsland geen mensen meer terug naar Griekenland omdat het Griekse asiel- en opvangsysteem tekortschiet.

Hongaars hek 

Ook uitte De Maizière kritiek op de manier waarop Griekenland vorig jaar de enorme vluchtelingenstroom heeft afgehandeld.  Volgens de minister hadden de mensen die vanuit Turkije de oversteek maakten naar de Griekse eilanden direct aan de buitengrenzen van de EU geregistreerd moeten worden. “Griekenland had de doorstroom van vluchtelingen moeten tegenhouden. Dan had Hongarije ook geen hek hoeven bouwen.”

In de Dublin-verordening staat welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van asielverzoeken. Meestal is dit het land waar de aanvrager het Schengengebied is binnengekomen. De regeling moet voorkomen dat asielzoekers van het kastje naar de muur worden gestuurd of op zoek gaan naar een land waar ze de beste kansen hebben. Nadeel is dat landen waar veel mensen de EU binnenkomen, zoals Griekenland en Italië, onder grote druk komen te staan.

De Europese Commissie geeft toe dat het huidige asielsysteem van de EU herzien moet worden, maar benadrukt dat Griekenland in december moet voldoen aan alle eisen op het gebied van opvangvoorzieningen en asielprocedures zoals in de Dublin-verordening staat beschreven.

Overvolle kampen

Momenteel verblijven er 59.569 geregistreerde vluchtelingen en migranten op Grieks grondgebied. Ze wilden bijna allemaal doorreizen naar andere Europese landen, maar konden niet verder nadat de zogenaamde Balkanroute werd afgesloten. Uiteindelijk strandden ze in Griekenland, waar de meeste opvangkampen overvol zijn. De kampen Moria en Kara-Tepe op Lesbos bieden bijvoorbeeld plaats aan 3500 mensen, terwijl er nu 5400 mensen verblijven.

Van de beloofde relocatie van vluchtelingen naar andere EU-lidstaten is nog niet veel terecht gekomen. De Europese Unie zou 160.000 mensen herverdelen om de druk op Griekenland en Italië te verlichten, maar tot dusver zijn er minder dan 4000 mensen opgenomen in andere Europese landen.

6 Responses to Duitse minister wil vluchtelingen terugsturen naar Griekenland

 1. Frits Toben schreef:

  Lauw kans.
  Het constitutionele hof in Duitsland zit op de lijn dat Griekenland redelijkerwijze de huidige belasting niet aan kan. Daarmee worden de rechten van geregistreerde vluchtelingen zodanig gefrustreerd, dat terugkeer in afwachting van hoger beroep niet rechtmatig is.

 2. Frits Toben schreef:

  Lauw kans.
  Het constitutionele hof in Duitsland zit op de lijn dat Griekenland redelijkerwijze de huidige belasting niet aan kan. Zo is er geen vast adres of verblijfplaats te garanderen lopende de Dublin-procedure. Daarmee worden de rechten van geregistreerde vluchtelingen zodanig gefrustreerd, dat terugkeer in afwachting van hoger beroep niet rechtmatig is.

  • Natascha schreef:

   Dat er volgend jaar verkiezingen zijn in Duitsland, zal waarschijnlijk een rol hebben gespeeld bij deze uitspraken, vermoed ik. In een poging stemmen weg te halen bij de AfD.

 3. Nicolas schreef:

  Veel aangelegenheden Europa betreffende laten zien dat er van een Europese eenheid geen sprake is.
  Vooral de voormalige Oostblok landen willen alleen maar vangen,maar geven ho maar.Wat nu in het Midden oosten gebeurt,gebeurde 2 eeuwen terug ook in Europa,
  In heel Europa zijn weer “eigenbelangers” bezig om hun denkbeelden doorgevoerd te krijgen.
  Inspelend op het gedachten goed van de”domme” massa.
  Het vluchtelingen probleem zal alleen maar groter worden,
  Verergerd door het moslim geloof van de huidige vluchtelingen.
  Maar het ergste van alles is de laffe mentaliteit van de volksvertegenwoordigers.Niet alleen laf,maar ook dom.
  Want de “domme” massa zijn ook kiezers.Het zijn die “domme ” kiezers die ervoor gezorgd hebben dat Engeland de Europese Unie heeft verlaten.
  En in Europa wordt de groep “domme” mensen steeds groter door toedoen van zichzelf intelligent noemende volksvertegenwoordigers
  En daar is de Duitse minister, met zijn onduitse naam, een voorbeeld van.

 4. […] Duitse minister wil vluchtelingen terugsturen naar Griekenland […]

 5. […] zou mijn land overweldigen.” De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil vluchtelingen weer kunnen terugsturen omdat Duitsland de last niet meer alleen wil […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: