PlaymoGreek: Playmobil in Griekse klederdracht

Foto: PlaymoGreek Facebook

Foto: PlaymoGreek Facebook

Ze kloppen tot in de kleinste details, de traditionele Griekse kostuums die de 19-jarige Petros Kaminioti maakt voor Playmobil-poppetjes. Met geïmproviseerde gereedschappen, stiften, servetten, karton en pailletten maakt hij de klederdrachten met uiterste precisie na. Met één poppetje is Kaminioti vier tot vijf dagen bezig.

Zijn interesse voor de klederdrachten komt voort uit zijn liefde voor traditionele dansen, vertelt Kaminioti aan VICE Griekenland. De student Marketing en Communicatie aan de Economische Universiteit van Athene is zelf ook lid van twee dansclubs.

“Je ontdekt de magie van de kostuums uit de verschillende regio’s. Het idee dat ze een betekenis hebben, spreekt me aan”, zegt Kaminioti. “Dat een zakdoek wit is, en niet zwart of zomaar een willekeurige kleur. En dat ongetrouwde vrouwen andere sieraden dragen dan getrouwde vrouwen. Niet zoals nu, wanneer iedereen een winkel inloopt en hetzelfde koopt.”

Kaminioti is niet de eerste die zijn creativiteit loslaat op Playmobil-poppetjes.  Fotograaf Nikos Rakkas laat de plastic poppetjes selfies nemen op verschillende bekende (toeristische) plekken in Griekenland. Zijn project ontstond min of meer toevallig toen hij een nieuwe camera wilde testen. Zijn eerste reeks (“Daydreamer”) maakte hij in Londen.

De Griekse blogger Nikos Papadopoulos gebruikt sinds 2013 de poppetjes om zijn visie op politieke en sociale kwesties weer te geven. Met zijn blog en Facebookpagina ‘Plasticobilism’  wil de comedy-schrijver uit Thessaloniki een satirische kijk geven op wat er in Griekenland gebeurt.

Playmobil bleek geen fan van de ‘visuele columns’ van Papadopoulos. In 2014 werd zijn Facebookpagina (tijdelijk) verwijderd na een klacht van de Duitse speelgoedfabrikant over merkinbreuk en politiek gebruik van het product.

Advertenties

2 Responses to PlaymoGreek: Playmobil in Griekse klederdracht

  1. […] PlaymoGreek: Playmobil in Griekse klederdracht […]

  2. […]  PlaymoGreek: Playmobil in Griekse klederdracht […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: