Grieks OM kan Gouden Dageraad-politici vervolgen

150px-Chrisi_Avgi_LogoHet Griekse parlement heeft de onschendbaarheid van Yiannis Lagos en Nikos Michos, twee parlementariërs van de extreemrechtse Gouden Dageraad, opgeheven.

Dat betekent dat de weg vrij is voor het Griekse Openbaar Ministerie om het tweetal strafrechtelijk te vervolgen. Lagos en Michos worden beschuldigd van het organiseren van een aanval op een buurtcentrum in Ilioupoli, een  oostelijke voorstad van Athene.

In juli 2013 werd het Synergeio-centrum, dat onderdak bood aan enkele linkse organisaties, overvallen door een groep van honderd motorrijders die vlaggen en insignes van de Gouden Dageraad droegen en nationalistische leuzen scandeerden. Ze sloegen de boel kort en klein en molesteerden een van de mensen die in het gebouw aanwezig waren.

Volgens Justitie bleek uit gegevens van het mobiele telefoonverkeer dat Yiannis Lagos en Nikos Michos de groep bikers hebben aangevoerd. Ook was de dienstauto van Lagos tijdens de aanval bij het buurtcentrum gezien.

De Gouden Dageraad is de derde partij van Griekenland. Bij de verkiezingen van vorig jaar behaalde de extreemrechtse partij 18 van de 300 zetels in het parlement.

72 leden van de partij, waaronder de complete partijtop, moeten zich voor de rechter verantwoorden tijdens een megaproces – dat diverse keren is uitgesteld . Ze worden beschuldigd van deelname aan en het leiden van een criminele organisatie.

Het Griekse Openbaar Ministerie startte in 2013 een grootscheeps onderzoek naar Gouden Dageraad, nadat de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas was doodgestoken door een aanhanger van de de extreemrechtse partij. 

Openbaar aanklager Isidoros Doyiakos noemde de partij een ‘hiërarchische, criminele organisatie die haar politieke denkbeelden en theorieën door middel van geweld wil uitdragen’.

5 Responses to Grieks OM kan Gouden Dageraad-politici vervolgen

  1. […] Grieks OM kan Gouden Dageraad-politici vervolgen […]

  2. […] parlementaire onschendbaarheid van Yiannis Lagos opgeheven, zodat hij vervolgd kan worden voor zijn betrokkenheid bij een aanval op een buurtcentrum in Ilioupoli, een oostelijke voorstad van […]

  3. […] Grieks OM kan Gouden Dageraad-politici vervolgen […]

  4. […] werd de parlementaire onschendbaarheid van Lagos opgeheven, zodat hij vervolgd kan worden voor zijn betrokkenheid bij een aanval op een buurtcentrum in Ilioupoli, een oostelijke voorstad van […]

  5. […] Uit gegevens van het mobiele telefoonverkeer zou blijken dat Yiannis Lagos en Nikos Michos de groep bikers hebben aangevoerd. Ook was de dienstauto van Lagos tijdens de aanval bij het buurtcentrum gezien. In 2016 heeft het Griekse parlement de onschendbaarheid van Lagos en Michos opgeheven, zodat het tweetal strafrechtelijk vervolgd kon worden. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: