300 vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden

vluchtelingen_dinghyMeer dan 300 mensen hebben vandaag in alle vroegte de oversteek gemaakt van Turkije naar de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Dat meldden bronnen aan de Griekse krant Kathimerini.

Volgens de rapporten kwamen 176 vluchtelingen en migranten aan op Lesbos, 89 arriveerden op Chios en 50 mensen kwamen aan op Kos. Lokale ambtenaren hebben de cijfers bevestigd, aldus Kathimerini. Volgens een rapport van de Griekse regering kwamen er vandaag 124 mensen aan op Lesbos en 25 op Kalymnos.

Griekenland heeft de Europese Unie gevraagd om vaart te zetten achter de verplichte herverdeling van vluchtelingen en migranten over de andere EU-lidstaten. Dat werd vorig jaar afgesproken om de druk op Griekenland en Italië, landen waar de meeste vluchtelingen en migranten aankomen, te verlichten.

Volgens het plan zouden de komende twee jaar 160.000 vluchtelingen verdeeld worden over Europa, maar tot dusver zijn iets minder dan 4000 mensen van Griekenland en Italië naar andere Europese landen overgebracht. Hongarije en Slowakije hebben de relocatieplannen aangevochten bij het Europees Hof van Justitie. Hongarije bouwde een omstreden hek om de vluchtelingen buiten te houden.

De Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas zei vorige week dat er momenteel 7000 mensen wachten op een relocatie, maar dat er geen respons komt van de EU-lidstaten die verplicht zijn hen op te nemen. Mouzalas wil dat de Europese Unie de gemaakte afspraken nakomt. De kwestie zal in september worden besproken tijdens een Europese mini-top. Ook wil de Griekse minister migranten en vluchtelingen recht op werk geven.

Op dit moment verblijven er ruim 58.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland. Ze wilden bijna allemaal doorreizen naar andere Europese landen, maar konden niet verder nadat de zogenaamde Balkanroute werd afgesloten. Uiteindelijk strandden ze in Griekenland. Van de mensen die nu in de kampen op het Griekse vasteland zitten is 94 procent afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, 46 procent zijn kinderen.

One Response to 300 vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden

  1. […] 300 vluchtelingen aangekomen op Griekse eilanden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: