Europol stuurt terreurexperts naar Griekse kampen

europolEuropol stuurt binnen enkele weken tweehonderd terreurexperts naar Griekenland om in migrantenkampen te screenen op terroristen.

Dat zegt directeur van de politieorganisatie Rob Wainwright in een interview met de Britse krant Evening Standard. De agenten gaan rouleren tussen verschillende Griekse eilanden – en misschien ook Italië.

“Het wordt een tweede verdedigingslinie”, zegt Wainwright. “We maken ons zorgen over verhalen dat in de opvangcentra in Griekenland en op de Balkan mensen worden geradicaliseerd.”

De dreiging neemt volgens de Europol-directeur toe door terugkerende IS-strijders. Wainwright zei verrast te zijn dat terreurbeweging Islamitische Staat de vluchtelingencrisis niet heeft uitgebuit om extremisten in Europa te krijgen.

Wel waarschuwde hij dat het aantal buitenlandse jihadisten dat met valse papieren het continent bereikt toeneemt. “Sommigen maken gebruik van een vals Syrisch paspoort om asiel aan te vragen in Griekenland. Een handlanger helpt ze dan verder te reizen naar andere landen in Europa.”

Vorige week troffen Europol-agenten enkele vervalste paspoorten aan in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Ze vermoedden dat die documenten bedoeld waren voor IS-operaties.

In juli  verscheen er nog een rapport van Europol waarin stond dat er geen bewijs was dat terroristen systematisch vluchtelingroutes naar de EU infiltreren. Daar zou slechts sporadisch sprake van zijn geweest.

One Response to Europol stuurt terreurexperts naar Griekse kampen

  1. […] Europol stuurt terreurexperts naar Griekse kampen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: