‘Den in Pindosgebergte is oudste boom van Europa’

Foto: Dr. Oliver Konter, Mainz

Een Bosnische den in het Pindosgebergte in het noordwesten van Griekenland (Epiros) is waarschijnlijk de oudste levende boom van Europa. De boom is meer dan 1075 jaar oud en werd ontdekt door een team wetenschappers van de universiteiten van Stockholm, Mainz en Arizona.

Op de boomgrens in het Pindosgebergte staan nog meer bomen die meer dan duizend jaar oud zijn. Ook die bomen willen de wetenschappers onderzoeken. Volgens de Zweedse dendrochronologist en onderzoeksleider Paul Krusic is het heel opmerkelijk dat zo’n groot en complex organisme al die tijd heeft kunnen overleven in een onherbergzame omgeving.

“Ik ben onder de indruk. Als je kijkt naar de westerse beschaving, heeft de hele menselijke geschiedenis deze boom omgeven. Denk aan het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en alle mensen die daar hebben gewoond. Al die menselijke activiteit had gemakkelijk kunnen leiden tot het sterven van deze boom”, zegt Krusic.

De wetenschappers berekenden de leeftijd van de boom door in de stam te boren. “Om de boom te dateren, moesten we er een stuk hout uithalen dat liep van de buitenkant tot de kern van de stam”, aldus Krusic. In het het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat zou betekenen dat de boom in het jaar 941 is ontstaan uit een kiemplantje. De onderzoekers doopten de stokoude den ‘Adonis’, naar de Griekse god van schoonheid en verlangen.

Door de stammen en jaarringen van de eeuwenoude dennen te bestuderen hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in het proces van klimaatverandering in de afgelopen duizend jaar.

Advertenties

One Response to ‘Den in Pindosgebergte is oudste boom van Europa’

  1. […] ‘Den in Pindosgebergte is oudste boom van Europa’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: