Vrees voor hooligans: competitiestart uitgesteld

super_leagueDit weekend had de Super League weer moeten beginnen, maar op de Griekse voetbalvelden rolde geen bal. Op last van de regering is de competitiestart minstens twee weken uitgesteld. De Griekse competitie gaat nu niet eerder dan 5 september van start.

De overheid vreest voor supportersgeweld. Voetbalsupporters zouden voor ongeregeldheden Kunnen zorgen omdat ze het niet eens zijn met enkele beslissingen van de Griekse voetbalbond (EPO). Grootste ergernis is de wijze waarop scheidsrechters worden aangewezen. De bond kiest zelf de scheidsrechters en daar zijn de clubs het niet mee eens.

De drie Griekse topclubs Panathinaikos, AEK Athene en PAOK Saloniki dreigden met het boycotten van de competitiestart als het benoemingssysteem niet aangepast zou worden. De hervorming is nog niet doorgevoerd en de Griekse overheid is bang voor supportersrellen. Volgens minister van Sport Stavros Kontonis kan het ‘kleinste excuus’ al door hooligans worden aangegrepen om met elkaar op de vuist te gaan.

Voetbalgeweld is geen onbekend fenomeen in Griekenland. In het voorjaar van 2015 werd een wet aangenomen, die het mogelijk maakt om sportevenementen te annuleren bij gewelddadige incidenten.

Vorig jaar werd de competitie een week stilgelegd na rellen tussen Panathinaikos en Olympiakos. Ook het bekertoernooi werd vorig seizoen ontsierd door rellen. Er was zelfs even sprake van dat het toernooi niet meer zou worden afgemaakt. Maar toen er internationale sancties dreigden, ging de voetbalbond toch overstag.

Bondsbestuurders voor de rechter

Deze week werd ook bekend dat de voorzitter van de Griekse voetbalbond, Giorgos Girtzikis, en 21 andere leden van het EPO-bestuur uit de periode 2005-2012 zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor financiële misdrijven.

Zes van de verdachten maken deel uit van het huidige bestuur van de voetbalbond, drie anderen zijn oud-voorzitters. Zij worden verantwooordelijk gehouden voor het verlies van zo’n 29 miljoen euro, dat werd betaald aan een bedrijf dat verplichte medische paspoorten voor profvoetballers moesst maken. Dat project is nooit van de grond gekomen.

 

2 Responses to Vrees voor hooligans: competitiestart uitgesteld

  1. […] Vrees voor hooligans: competitiestart uitgesteld […]

  2. […] als supportersgeweld, regelmatig voor in Griekenland. In september werd de start van de competitie werd twee weken uitgesteld vanwege een langlopend conflict over de aanstellingen van scheidsrechters. De Griekse topclubs hadden eerder gedreigd met een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: