Migrantenboot onderschept bij Mykonos

mykonos_vluchtelingenTen zuiden van het eiland Mykonos heeft de Griekse kustwacht een boot met 38 vluchtelingen onderschept. Bij de actie werden ook twee mogelijke mensensmokkelaars aangehouden.

De vluchtelingen werden aan land gebracht bij Fragkia en wandelden onder begeleiding van de kustwacht over het populaire strand van Lia, tot grote verbazing van de badgasten. Het is de eerste keer dat vluchtelingen het Cycladeneiland bereiken. Dat zou erop kunnen wijzen dat mensensmokkelaars een nieuwe route hebben gevonden om vluchtelingen vanuit Turkije direct naar Italië te brengen.

De meeste vluchtelingen en migranten maken vanuit Turkije de korte maar gevaarlijke oversteek naar Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Afgelopen nacht arriveerden 106 mensen op Lesbos en Chios. In de 24 uur daarvoor kwamen volgens het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken 261 mensen aan op de eilanden. De meesten (139) arriveerden op Lesbos, de anderen belandden op Chios, Leros, Samos, Karpathos en Lesbos.

Bij Sapienza, een onbewoond eilandje voor de zuidkust van de Peloponnesos, redde de Griekse kustwacht vanmorgen 70 vluchtelingen nadat hun boot was vastgelopen. Zij zijn overbracht naar een registratiecentrum op het vasteland.

Regering plant vier kampen op Kreta

Nadat de EU en Turkije in maart een migratiedeal sloten nam de vluchtelingenstroom af, maar de laatste tijd zit er weer een stijgende lijn in het aantal aankomsten in Griekenland. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, kwamen er in april van dit jaar 3650 mensen aan op de Oost-Egeïsche eilanden. In mei waren dat er 1721, in juni 1554 en in juli arriveerden er 1855. In de eerste 19 dagen van augustus kwamen er al 1979 mensen aan op de eilanden.

In totaal zijn er nu 58.123 geregistreerde vluchtelingen en migranten in de officiële Griekse kampen. De Griekse regering heeft toegezegd dat een aantal ondermaatse faciliteiten te sluiten, zoals het geïmproviseerde kamp op het terrein van het voormalige vliegveld Ellinko in Athene.

In plaats daarvan moeten er kampen op nieuwe locaties worden opgezet, waaronder vier kampen op Kreta – één in iedere prefectuur. De lokale autoriteiten op Kreta hebben hun bezorgdheid geuit over de plannen van de regering.

Advertenties

One Response to Migrantenboot onderschept bij Mykonos

  1. […] Migrantenboot onderschept bij Mykonos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: