De Oude Grieken brachten mogelijk mensenoffers

Foto: Griekse Ministerie van CultuurAl eeuwen doet het gerucht de ronde dat de oude Grieken op de berg Lycaeus mensenoffers brachten aan oppergod Zeus. Bewijzen waren er nooit, maar archeologen vonden op de berg onlangs menselijke resten die het verhaal lijken te ondersteunen. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Op de flanken van de hoogste berg van Arcadië, waar ooit een altaar voor Zeus gestaan heeft, ontdekte een team van Griekse en Amerikaanse onderzoekers in een hoop asresten een 3000 jaar oud skelet van een mannelijke tiener. Opmerkelijk is dat het bovenste deel van de schedel ontbreekt en dat het lichaam tussen stenen lag in noord-westelijke richting. Het lichaam was bedekt met stenen platen. Dat kunnen aanwijzingen zijn voor een rituele dood.

Weerwolven-verhalen

De berg Lycaeus staat bekend als een plaats waar in de oudheid dieren werden geofferd aan Zeus. Volgens diverse klassieke bronnen zouden er ook mensenoffers zijn gebracht. De Oud-Griekse schrijver en aardrijkskundige  Pausanias (115 – 180 na Christus) schreef over de legende van koning Lykaon van Arcadië die het vlees van zijn kleinzoon Arkas als voedsel aanbood aan Zeus, om de god op de proef te stellen. Zeus werd woedend en doodde de zonen van Lykaos met bliksemschichten. De koning zelf werd voor straf veranderd in een wolf – lykos (λύκος)  in het Grieks. Deze legende zou ook de basis zijn voor alle verhalen over weerwolven.

Sinds 2007 werken de archeologen aan het blootleggen van het grote Zeus-altaar op de berg Lycaeus. Ze vonden restanten van drinkbekers, dierlijke en menselijke beelden, vazen, munten en een enorme hoeveelheid dierlijke offers – voornamelijk schapen en geiten. Menselijke beenderen werden er niet eerder aangetroffen.

Offer of niet?

“Of het nu een offer is of niet, het altaar is geen plaats waar je normaal mensen begraaft”, vertelde David Gilman Romano, professor Griekse archeologie van de Universiteit van Arizona en lid van het onderzoeksteam op de Lycaeus, aan persbureau Associated Press.

Sceptici denken dat het lichaam mogelijk ook in een latere periode begraven kan zijn op de berg, toen het altaar al een tijd niet meer in gebruik was. Jan Bremmer, professor emeritus theologie en religiewetenschappen aan de Universiteit van Groningen, noemt de vondst in The Guardian ‘bijna te mooi om waar te zijn’.

Advertenties

One Response to De Oude Grieken brachten mogelijk mensenoffers

  1. […] De Oude Grieken brachten mogelijk mensenoffers […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: