‘Misbruik in officiële vluchtelingenkampen’

softex kampIn officiële Europese vluchtelingenkampen in Griekenland zijn jonge vrouwen en kinderen seksueel misbruikt. Dat meldt de Britse krant The Observer op gezag van verschillende hulp- en mensenrechtenorganisaties.

Volgens de krant durven vrouwen in het Softex-kamp in een voormalige wc-papierfabriek bij Thessaloniki ’s avonds niet meer naar de gemeenschappelijke wc’s. Ook werd een 7-jarig meisje uit Irak er seksueel misbruikt. In het kamp verblijven 1400 vluchtelingen, 60 procent is afkomstig uit Syrië.

Hoeveel vrouwen en kinderen zijn misbruikt in het Softex-kamp, is niet bekend. Volgens Anna Chiara Nava, die voor Artsen zonder Grenzen in Thessaloniki werkt, zijn er tien gevallen bekend. Maar mogelijk ligt dat aantal hoger omdat niet iedereen een incident durft te melden.

“Vooral voor onbegeleide minderjarigen van 16 en 17 is het in het vluchtenkamp heel zwaar”, zegt Nava in The Observer. “Het is hier een kwestie van surivival of the fittest”.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de vermeende misstanden aangekaart bij de Griekse overheid.  Griekenland heeft verschillende officiële kampen opgezet nadat het illegale kamp bij de grens in Idomeni werd ontruimd.

Giorgos Kyritsis, die namens de Griekse regering de opvang van vluchtelingen coördineert, erkent dat er problemen zijn, vooral in het kamp in de oude fabriek. “Softex is het kamp waar de meeste kleine criminaliteit plaatsvindt, maar de leiding van het kamp heeft geen enkele melding gekregen over verkrachtingen”, zegt Kyritsis tegen The Observer.

Advertenties

One Response to ‘Misbruik in officiële vluchtelingenkampen’

  1. […] ‘Misbruik in officiële vluchtelingenkampen’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: