Nederlander wordt hoogste IMF-gezant in Athene

imf_logoDe Nederlandse econoom Dennis Botman wordt vanaf 2 september de hoogste vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland. Hij neemt dan het stokje over van de Amerikaanse gezant Wes McGrew.

Botman promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2002 bij het IMF. Hij is gespecialiseerd in financiële crises. Botman werkte voor het IMF in vooral in Azië, onder andere als vertegenwoordiger op de Filipijnen en plaatsvervangend hoofd in Japan.

Botman krijgt in zijn nieuwe functie met een problematische situatie te maken. Het IMF was betrokken bij de onderhandelingen over de steunprogramma’s die Griekenland heeft gekregen van de Europese Unie en is een van de geldschieters van het land. Maar het ligt nu dwars bij de onderhandelingen over een nieuwe lening van 86 miljard euro, waaraan het tussen de 8 en 15 miljard zou moeten bijdragen.

De EU (met name Nederland en Duitsland) vinden deelname van het IMF een absolute voorwaarde, maar het fonds wil alleen bijdragen als er schuldenverlichting voor Griekenland komt. De eurolanden zien niets in een schuldverliching voor de Grieken.

In juli publiceerde de Independent Evaluation Office (IEO) van het IMF bovendien een kritisch rapport over de aanpak van de Griekse crisis. Volgens de interne waakhond heeft het IMF daarbij grote fouten gemaakt.

Advertenties

One Response to Nederlander wordt hoogste IMF-gezant in Athene

  1. […] Nederlander wordt hoogste IMF-gezant in Athene […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: