Athene dringt aan op plan B voor migratiedeal

vluchtelingen_macedonieDe Europese Unie moet een alternatief bedenken voor het geval Turkije het vluchtelingenakkoord met Brussel opzegt. Dat heeft de Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas gezegd tegen het Duitse dagblad Bild.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dreigde eerder deze week de deal met de EU op te blazen, als Europa niet snel de visumplicht voor reizende Turken intrekt. Brussel had dat toegezegd, in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Dan moet Turkije wel zijn antiterreurwetgeving aanpassen, maar daar wil Turkije niet aan.

De Griekse regering is bang dat Turkije het akkoord opzegt en de vluchtelingenstroom naar Europa weer op gang komt. “We maken ons ernstig zorgen”, zei Mouzalas. “We hebben in elk geval een plan B nodig voor het scenario dat Turkije de grenzen weer opent. De vluchtelingencrisis is een Europees probleem en moet door Europa worden opgelost.” De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zei deze week dat de EU zich niet zal laten chanteren door Turkije.

Volgens de Griekse minister moeten de vluchtelingen over alle EU-landen worden verdeeld en niet slechts over een klein aantal. Die verdeling moet onder meer worden afgestemd op de bevolking van de lidstaten. Daarnaast vindt Mouzalas dat de EU ook Jordanië, Libanon en andere buurlanden van Syrië moet ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen.

Ook wil Mouzalas dat Griekenland dan meer hulp krijgt bij het bewaken van de grenzen en de verwerking van asielprocedures. De EU heeft Athene allerlei toezeggingen gedaan voor het leveren van meer personeel dat asielaanvragen zou behandelen, maar slechts een klein deel daarvan is daadwerkelijk naar Griekenland gestuurd.

Voordat het vluchtelingenakkoord met Turkije in maart van dit jaar van kracht werd arriveerden de meeste vluchtelingen op de Griekse eilanden. Na het akkoord droogde de stroom vrijwel op, maar de laatste twee weken (na de mislukte coup in Turkije) komen er dagelijks weer gemiddeld 100 mensen met bootjes aan op de Griekse eilanden.

2 Responses to Athene dringt aan op plan B voor migratiedeal

  1. […] Athene dringt aan op plan B voor migratiedeal […]

  2. […] Athene dringt aan op plan-B voor migratiedeal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: