IMF door het stof: aanpak Griekse crisis was fout

IMF_go_homeHet IMF heeft grote fouten gemaakt bij de aanpak van de Griekse crisis. In een kritisch rapport van van de Independent Evaluation Office (IEO) van het Internationaal Monetair Fonds staat dat Griekenland opgeofferd is aan het euro-project.

Besmetting van het financiële systeem moest tegen elke prijs worden voorkomen. Daarom kreeg Griekenland drastische bezuinigingsmaatregelen opgelegd, waarvoor de Griekse burgers een zware prijs moesten betalen. De internationale gemeenschap had tenminste een deel van de kosten op zich moeten nemen, aldus het rapport.

De interne waakhond van het IMF is ook kritisch op de manier waarop het IMF tot besluiten komt. Het rapport spreekt over ‘oppervlakkige en mechanische’ analyses en laakt de ‘cultuur van zelfgenoegzaamheid’ en het ‘groepsdenken” binnen de organisatie. De onderzoekers werden tegengewerkt door hun collega’s, documenten met gevoelige informatie werden niet gevonden en beslissingen bleken te zijn genomen door ‘ad-hoc-commissies’.

Op zijn website schrijft Yanis Varoufakis dat het kritische rapport van de Independent Evaluation Office niet zonder gevolgen mag blijven. Volgens de Griekse ex-minister van Financiën moeten er koppen gaan rollen en moet er een eind komen aan het ‘rampzalige, onmenselijke’ bezuinigigingsbeleid van de trojka (IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie).

Ook wil Varoufakis dat het beleid wordt teruggedraaid, te beginnen met ‘onmiddellijke schuldverlichting en het stopzetten van de bezuinigingen en de verkoop van staatseigendommen’. Hij herhaalt in zijn blogpost nog maar eens dat de Trojka zich tussen 2010 en 2014 schuldig heeft gemaakt aan ‘fiscaal waterboarden’ en een onnodige grote depressie heeft veroorzaakt door een meedogenloos macro-economisch, incompetent beleid op te leggen.

Varoufakis eist het onmiddellijke ontslag van Paul Thomsen, de IMF-directeur die leiding geeft aan het Griekse programma. En een excuus aan het Griekse volk zou volgens de voormalig minister op zijn plaats zijn.

6 Responses to IMF door het stof: aanpak Griekse crisis was fout

 1. Rob Alberts schreef:

  Zal dit in de toekomst meer respijt geven aan de Grieken?

  Bezorgde groet,

 2. Karel schreef:

  Varoufakis had dus tóch gelijk?

 3. […] er zou veel meer afgeschreven moeten zijn. En da’s niet gebeurd dus fout. Iemand nog […]

 4. […] IMF door het stof: aanpak Griekse crisis was fout […]

 5. […] juli publiceerde de Independent Evaluation Office (IEO) van het IMF bovendien een kritisch rapport over de aanpak van de Griekse crisis. Volgens de interne waakhond heeft het IMF daarbij grote fouten […]

 6. […] IMF door het stof: aanpak Griekse crisis was fout […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: