Brand Chios onder controle, mastiekbomen verwoest

chios_brandDe bosbranden die sinds gisteren woedden op Chios zijn grotendeels onder controle. Er zijn nog een paar kleine brandhaarden op het eiland. Het nablussen zal nog enkele dagen gaan duren.

In het zuidwesten van Chios ontstond gisteren een brand die door sterke wind, extreme hitte en droogte werd aangewakkerd. De dorpen Lithi, Elata en Mesta werden uit voorzorg geëvacueerd en op het eiland werd de noodtoestand uitgeroepen. Op een satellietfoto van de NASA is te zien hoe de rookpluimen ook Kreta bereikten. De autoriteiten doen onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De mastiekbomen in Elata, Vessa en Lithi zijn door het vuur verwoest. Volgens Giorgos Toumbos, voorzitter van de unie van mastiekproducenten, is 90 procent van de bomen vernietigd. Bij de dorpen lithio, Mesta, Armolia  en Pyrgi gingen ook mastiekbomen in vlammen op, net als een dennenbos en andere gewassen.

Vier jaar geleden heeft een brand op Chios meer dan 12.700 hectare natuurgebied in de as gelegd, waaronder bijna 40 procent van de economisch belangrijke mastiekbomen. De hars van de bomen wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, voor de bereiding van kauwgom, dranken en voedsel.

3 Responses to Brand Chios onder controle, mastiekbomen verwoest

  1. […] Brand Chios onder controle, mastiekbomen verwoest […]

  2. […] Vorige maand woedden er ook al felle bosbranden in het zuidwesten van Chios. Een groot deel van de mastiekbomen ging bij die branden verloren. […]

  3. […] 2016 verwoestten bosbranden naar schatting 90 procent van de mastiekbomen in de dorpen Elata, Vessa en Lithi. Bij de dorpen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: