Nieuwe armoede: bruto maandsalaris van 100 euro

geld_minder_portemonneeDoor de economische crisis is er in Griekenland een nieuwe sociale klasse bijgekomen: de nieuwe armen. Dit zijn mensen met een baan die niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften.

Het Griekse ministerie van Arbeid publiceerde gedetailleerde gegevens over loonongelijkheid in de periode 2010-2015. Volgens die cijfers bestaat er nu een grote klasse werknemers die veel minder verdienen dan de werkloosheidsuitkering van 360 euro per maand.

Uit de gegevens van het ministerie blijkt dat er 126.956 werknemers zijn die een bruto maandsalaris van 100 euro verdienen. Nog eens 343.760 mensen moeten rondkomen van een salaris tussen de 100 en 400 euro bruto. Het gaat  voornamelijk om werknemers met een deeltijdbaan of flexibel contract van enkele dagen of soms zelfs slechts enkele uren in de week.

Ook blijkt uit de cijfers van het ministerie van Arbeid dat het aantal parttime contracten en flexibele arbeidscontracten is toegenomen. Tussen juli 2013 en juli 2016 werden 152.636 voltijdse contracten omgezet naar een deeltijd of flexibel contract.

Volgens cijfers van Eurostat is het aantal flexwerkers in Griekenland in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2004 werkte 4,5 procent van de Griekse werknemers op basis van een flexibel contract, in 2014 was dat 9,3 procent.

Bruto maandsalarissen particuliere sector (2015)

NB: Minimumloon voor een voltijdbaan voor mensen onder de 25 jaar is €510,94 bruto. Voor werknemers ouder dan 25 jaar is dat €586 bruto.

Linkerkolom: salaris in euro’s, rechterkolom: aantal werknemers

posa-mikton-miniaion-misthon-idiotikou-tomea-etous-2015

7 Responses to Nieuwe armoede: bruto maandsalaris van 100 euro

 1. […] Nieuwe armoede: bruto maandsalaris van 100 euro […]

 2. Ik schreef:

  En hoeveel verdienen ze er zwart bij.

 3. Rob Alberts schreef:

  Dit moet een keer misgaan ……

  Bezorgde groet,

 4. […] gevolgen van de economische crisis zijn nog altijd niet voorbij, net als de moeizame gesprekken met de Eurozone. En voormalig minister van Financiën Yanis […]

 5. […] Nieuwe armoede: rondkomen van 100 euro per maand […]

 6. Ad Wittgen schreef:

  Wat een sociale ellende… Wat een ongelooflijk verschil tussen rijk en arm. Bewonderenswaardig is ook hoe veel Grieken er nog de moed in houden.. Wat een karakters!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: