Proces tegen Turkse piloten uitgesteld

Helikopter_turkije_coupEen Griekse rechtbank heeft het proces tegen acht Turkse militairen die met een helikopter naar Griekenland waren gevlucht tijdens de militaire coup in Turkije uit te stellen tot 21 juli.

De acht, geïdentificeerd als twee majoors, vier kapiteins en twee sergeanten, verlieten de rechtszaal geboeid en hun gezichten bedekt met handdoeken of kleding. Op dezelfde manier als ze waren gekomen.

Turkije heeft hun uitlevering gevraagd, maar alle militairen hebben politiek  asiel aangevraagd in Griekenland. Ze willen niet terug naar Turkije omdat ze vrezen voor hun leven. Volgens de Griekse advocaat Ilia Marinaki, die vier van de acht militairen bijstaat, wisten ze niets van een couppoging.

De militairen hadden de opdracht gekregen om in Istanbul gewonden te vervoeren, toen ze werden beschoten door de politie. Nadat ze hoorden over de staatsgreep, zette de helikopter koers naar Griekenland. Volgens hun advocaat omdat ze bang waren voor coupplegers te worden aangezien.

De Black Hawk-helikopter landde bij de stad Alexandroupolis, in het noorden van Griekenland. Daar werden de militairen gearresteerd. De piloot is aangeklaagd voor overtreding van de luchtverkeersregels en illegaal binnenkomen van het land. De zeven anderen worden beschuldigd van medeplichtigheid.

Berichten in de Griekse media melden dat de acht betrokken waren bij de beschieting van het resort in Marmaris, waar president Erdogan vakantie vierde.

De Grieks-Turkse betrekkingen komen door de hele zaak op gespannen voet te staan. In een persconferentie zei de Turkse ambassadeur in Athene dat de militairen een eerlijk en transparant proces zullen krijgen als Griekenland ze uitlevert. Ook had hij kritiek op de Grieken omdat ze de helikopter toestemming hadden gegeven om te landen in Alexandroupoli.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zei daags na de mislukte coup op Twitter dat zijn Griekse collega Nikos Kotzias telefonisch had toegezegd de acht militairen zo snel mogelijk uit te leveren.

De Griekse regering heeft gezegd dat de asielaanvraag volgens internationaal recht wordt behandeld, maar dat het feit dat zij in eigen land worden beschuldigd van deelname aan een staatsgreep ook in aanmerking wordt genomen. De asielprocedure kan wel een aantal maanden duren als de Turkse soldaten alle rechtsmiddelen tot en met het Hooggerechtshof benutten.

Update 21/07: De Griekse rechtbank heeft de militairen veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens illegale binnenkomst. De piloot werd vrijgesproken van het overtreden van luchtvaartregels.

In afwachting van hun asielverzoek blijven de acht in hechtenis. Turkije wil dat Griekenland de militairen terugstuurt zodat ze terecht kunnen staan voor hun deelname aan de couppoging.

2 Responses to Proces tegen Turkse piloten uitgesteld

  1. […] Proces tegen Turkse piloten uitgesteld […]

  2. […] niet ver van de Turks-Griekse grens, en vroegen politiek asiel aan. Ze werden echter aangehouden en veroordeeld voor het illegaal betreden van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: