Italianen kopen Grieks spoorbedrijf Trainose

ose_treinHet Griekse spoorbedrijf Trainose wordt overgenomen door het Italiaanse staatsbedrijf Ferrovie Dello Stato Italiane. Het Griekse privatiseringsagentschap heeft het bod van 45 miljoen euro aanvaard.

Zonder de overname had het spoorbedrijf meer dan 700 miljoen euro aan staatssteun moeten terugbetalen aan de Europese Unie, waardoor het de deuren had moeten sluiten. Het personeel van Trainose verzet zich tegen verkoop van het bedrijf. Uit protest tegen de privatisering legden werknemers het werk neer.

Dat de treinmaatschappij nu in Italiaanse handen komt, is verrassend. Athene wacht al maanden op een Russisch overnamebod. De uiterste termijn om een bod uit te brengen zou gisteren zijn verstreken. De Griekse overheid probeert Trainose al sinds 2013 te verkopen.

Privatiseren van overheidsbedrijven is een wezenlijk onderdeel van het bezuinigings- en hervormingsprogramma waar Griekenland aan moet voldoen om in aanmerking te blijven komen voor internationale financiële steun.

Vorig jaar kreeg de Duitse luchthavenexploitant Fraport groen licht voor de overname van veertien regionale luchthavens in Griekenland. De privatisering van de luchthavens levert de Griekse staat 1,25 miljard euro op.

2 Responses to Italianen kopen Grieks spoorbedrijf Trainose

  1. […] Italianen kopen Grieks spoorbedrijf Trainose […]

  2. […] De privatiseringen moeten in totaal 50 miljard euro opbrengen. Het Griekse spoorbedrijf Trainose en 14 regionale luchthavens zijn al […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: