Veiling van gestolen antieke vaas nipt voorkomen

bucci_vaas_chrsities

Een oplettende Griekse forensisch archeoloog heeft voorkomen dat een Griekse amfora uit de vijfde eeuw voor Christus vorige week werd geveild bij Christie’s in Londen.

Christos Tsirogiannis is forensisch archeoloog aan de Universiteit van Glasgow en doet onderzoek naar smokkelnetwerken die zich bezig houden met antiquiteiten en de markt voor gestolen culturele artefacten. Hij herkende de vaas die bij het Londense veilinghuis onder de hamer zou gaan.

Het ging om een vaas met zwarte figuren die wordt toegeschreven aan de Bucci-schilder. De amfora had ongeveer tussen de 18.000 en 30.000 euro moeten opbrengen bij de veiling. De vaas werd in beslag genomen bij een politie-inval in januari 2007 in Karavomylos.

In de catalogus van Christie’s werd de geschiedenis van de amfora beschreven als afkomstig van de kunstmarkt Los Angeles, vóór 1996′ en ‘privécollectie, UK’. Na de ontdekking van Tsirogiannis werd het stuk van de lijst met veilingstukken verwijderd.

Het is niet duidelijk hoe de gestolen vaas op de lijst met veilingstukken is beland. Het Griekse ministerie van Cultuur en Sport heeft de vaas nu opgeëist.

 

Advertenties

One Response to Veiling van gestolen antieke vaas nipt voorkomen

  1. […] Veiling van gestolen antieke vaas nipt voorkomen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: