Oliemagnaat Mamidakis pleegt zelfmoord

kyriakos_mamidakisEnkele weken nadat zijn bedrijf faillissement aanvroeg, is de bestuursvoorzitter van olie- en gasbedrijf Jetoil dood aangetroffen in zijn woning. De 84-jarige Kyriakos Mamidakis werd gevonden in zijn werkkamer met een geweer naast zich.

In een verklaring liet zijn familie weten dat Mamidakis ‘met zijn hoofd omhoog’ afscheid had genomen. De oliemagnaat zou in een afscheidsbrief aan een van zijn broers hebben gevraagd om voor zijn gezin te zorgen, meldt de Griekse krant To Vima.

De broers Kyriakos, Nikos en Giorgos Mamidakis richtten in 1969 Mamidoil op, vijf jaar later fuseerde het bedrijf met Jetoil. Mamidoil-Jetoil –  beter bekend onder de merknaam Jetoil – groeide uit tot het op twee na grootste olie- en gasbedrijf van Griekenland. Het exploiteerde 600 tankstations in heel Griekenland en specialiseerde zich in het bunkeren van schepen.

Kyriakos Mamidakis was ook actief met hotels, wijn en olijfolie. Drie jaar geleden won hij een zilveren medaille bij de New York International Olive Oil Competition met een op zijn familieboerderij in Kreta geproduceerde olijfolie.

Door de crisis kreeg het bedrijf het zwaar te verduren. De (internationale) vraag naar brandstof nam af, door hogere accijnzen en een krimpende Griekse economie. De grootste problemen begonnen een jaar geleden, toen de kapitaalcontroles werden ingevoerd en de banken veel minder geld konden lenen aan Jetoil om de import van olie te financieren. Volgens To Vima werden er ook leningen aangegaan met persoonlijke garanties.

Uiteindelijk had het bedrijf 314 miljoen euro aan schulden en werd op 9 juni het faillissement aangevraagd. Op 1 juli verleende de rechter Jetoil bescherming tegen de schuldeisers.

Advertenties

4 Responses to Oliemagnaat Mamidakis pleegt zelfmoord

  1. mirjam hol schreef:

    zakenpartner van mijn man, zeer respectabele man…Geen woorden voor…

  2. Rob Alberts schreef:

    Treurig dat deze man geen enkele uitweg meer zag.

    Vriendelijke groet,

  3. […] Oliemagnaat Mamidakis pleegt zelfmoord […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: