Griekse migratiegolf vanwege economische crisis

emigratieBijna een half miljoen Grieken zijn vanwege de economische crisis geëmigreerd, omdat ze hopen op betere kansen in het buitenland. Vooral hoogopgeleiden verlaten Griekenland.

Volgens een rapport van de Bank of Greece zijn sinds 2008 meer dan 427.000 Grieken naar het buitenland vertrokken. Hun belangrijkste drijfveer is het vinden van werk over de grens, omdat de kansen daarop in Griekenland klein zijn met een werkloosheidspercentage dat boven de 25 procent ligt.

De uittocht begon geleidelijk in 2008, een jaar voor de Griekse schuldencrisis uitbrak. In 2013 vertrokken meer dan 100.000 Grieken en het aantal nam in 2014 en 2015 verder toe. De meeste emigranten zijn jonge professionals die hun geluk gaan zoeken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Ondanks alle diploma’s zijn hun vooruitzichten in Griekenland  beroerd. In Athene wordt al gesproken van een verloren generatie.

Het is niet de eerste keer dat de Grieken hun land massaal verlaten. Tussen 1903 en 1917 emigreerden ze voornamelijk naar de Verenigde Staten, Australië, Canada, Brazilië en het zuidoosten van Afrika. Bij de tweede migratiegolf tussen 1960 en 1972 gingen veel Griekse jongeren naar Duitsland of België om te werken in fabrieken. Grieken die in de periode 1969-1971 vertrokken hadden meer politieke redenen: de militaire dictatuur in hun land.

In de twintigste eeuw vertrokken vooral ongeschoolde arbeiders en boeren naar het buitenland, nu zijn het veelal hoogopgeleiden en jonge afgestudeerden. Maar er zijn ook overeenkomsten, zegt econoom Sofia Lazaretou in de Griekse krant Kathimerini. Zij schreef het rapport van de Bank of Greece ‘Op de vlucht voor het menselijk kapitaal: hedendaagse migratiedrang van Grieken in jaren van crisis’

Volgens Lazaretou is het geen toeval dat de drie migratiegolven plaatsvonden na een zware recessie waardoor de kloof tussen Griekenland en ontwikkelde landen werd vergroot. “Dat voedt het massale vertrek van de mensen, vooral jongeren, die op zoek zijn naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor vooruitgang.”

De huidige ‘brain drain’ is op lange termijn een bedreiging voor het economische herstel van Griekenland. Als er nog meer ingenieurs, artsen, advocaten, apothekers en economen vertrekken kan er blijvende schade in economisch en sociaal opzicht worden aangericht.

Advertenties

2 Responses to Griekse migratiegolf vanwege economische crisis

  1. Rob Alberts schreef:

    Zo kan een land er ook voor kiezen om selectief nieuwe mensen aan te trekken.

    Vriendelijke groet,

  2. […] Griekse migratiegolf vanwege economische crisis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: