‘Organiseer Olympische Spelen altijd in Griekenland’

olympische_spelen_athene Volgende maand beginnen de Zomerspelen in Rio de Janeiro. De Winterspelen van 2018 zijn in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Iedere twee jaar is een andere stad gastheer van de Olympische Spelen. Maar zou het geen idee zijn om alle Spelen in Griekenland te organiseren, om zo het land te helpen?

Die vraag werd tijdens het Aspen Ideas Festival voorgelegd aan Christine Lagarde. De IMF-baas reageerde positief op het voorstel. Volgens Lagarde kan het ervoor zorgen dat de Griekse economie door internationale investeringen zal aantrekken. Ook is het dan mogelijk om een milieuvriendelijke locatie voor de Spelen te realiseren.

Legitiem thuis

Lagarde kreeg de vraag voorgeschoteld door een vrouw in het publiek.  Zij wilde weten of het een idee zou zijn om de Olympische Spelen permanent te hosten in Athene, zodat de Griekse economie en het toerisme ervan kunnen profiteren. “Je hoeft dan geen stadions te bouwen die na afloop stof staan te vergaren en je creëert een legitiem thuis voor de Olympische Spelen.”

De IMF-topvrouw was wel te spreken over het voorstel. “Voor zover het gaat om creëren van vraag – wat deze economie absoluut nodig heeft – zou het geweldig zijn”, aldus Lagarde. “Hoe je één locatie samengaat met de buitengewoon grote aantrekkingskracht die de Spelen hebben op alle landen, moet nog wel goed worden doordacht.”

“Maar het is een interessant idee en je hebt gelijk. De marathon werd voor het eerst gelopen in Griekenland en de Olympische Spelen heten zo vanwege de berg Olympus die hier staat en gastheer is geweest voor zoveel atleten”, zei Lagarde.

Schuldenberg

Met die laatste opmerking slaat Lagarde de plank wel mis: de Spelen danken hun naam aan Olympia, een stad op de Peloponnesos waar vanaf 776 voor Christus de originele Olympische Spelen werden gehouden. De eerste moderne Olympische Spelen werden in 1896 georganiseerd in Athene.

En is het wel zo’n goed idee om de Spelen voortaan altijd in Griekenland te organiseren?  Aan de laatste editie wordt in ieder geval niet overal met plezier teruggedacht. De Spelen van Athene in 2004 hebben uiteindelijk ergens tussen de 9 en 13 miljard euro gekost.

Deze buitensporige kosten hebben – volgens toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge voor zo’n 2 à 3 procent – bijdragen aan de schuldenberg van Griekenland. De olympische locaties werden in de jaren daarna niet onderhouden en verpauperden. In enkele gebouwen worden tegenwoordig vluchtelingen opgevangen.

3 Responses to ‘Organiseer Olympische Spelen altijd in Griekenland’

 1. Rob Alberts schreef:

  Een accommodatie die meerdere keren gebruikt zou lonend geexploiteerd kunnen worden.
  Het historische concept spreekt mij ook wel aan.

  Maar of andere landen hier serieus over willen nadenken?

  De problemen rondom de verkiezing van een land en het bouwen van het Olympische dorp en meer staan mij al langer tegen.

  Sportieve groet,

 2. […] ‘Organiseer Olympische Spelen altijd in Griekenland’ […]

 3. […] ‘Organiseer Olympische Spelen altijd in Griekenland’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: