Supermarktketen Marinopoulos op rand faillissement

marinopoulos_supermarktMarinopoulos, de grootste Griekse supermarktketen, heeft faillissement aangevraagd.  Dat melden Griekse media. Het concern zou gebukt gaan onder een schuldenlast van 500 miljoen euro.

Een poging van Marinopoulos om een overeenkomst te bereiken met schuldeisers en leveranciers over herstructurering van de schuld leverde niet het gewenste resultaat op. Ook onderhandelingen tussen Marinopoulos en branchegenoot Sklavenitis om de 33 grootste supermarkten (hypermarkten) gezamenlijk te opereren liepen uiteindelijk op niets uit.

Supermarkten in Griekenland hebben het de laatste maanden nog moeilijker gekregen. De supermarktuitgaven daalden in de eerste vier maanden van dit jaar met 5,7 procent op jaarbasis.

De Griekse Marinopoulos Groep werd opgericht in 1955 en vormde in 1995 een joint-venture met het Franse Carrefour. In 2012 trokken de Fransen zich vanwege de Griekse crisis zich terug uit het concern.

Marinopoulos heeft 700  supermarkten in heel Griekenland. Ook heeft het bedrijf vestigingen in Bulgarije, Albanië, Cyprus en Macedonië.

De rechtbank in Athene doet op 1 juli uitspraak over de faillissementsaanvraag. Als Marinopoulos failliet gaat, raken tussen de 11.000 en 13.000 mensen hun baan kwijt.

Update 1 juli: Marinopoulos heeft van de rechtbank een kleine adempauze gekregen. De supermarktketen krijgt tot 21 september de tijd om te herstructureren. Dat is geen gemakkelijke opgave, want het bedrijf is nog 1,3 miljard euro schuldig aan de bank en leveranciers.

De werknemers van Marinopoulos vallen buiten deze tijdelijke bescherming zodat ze juridische stappen kunnen nemen als het bedrijf zou stoppen met het uitbetalen van hun salarissen.

Advertenties

2 Responses to Supermarktketen Marinopoulos op rand faillissement

  1. […] Supermarktketen Marinopoulos op rand faillissement […]

  2. […] tijden voor de grootste supermarktketen van Griekenland. In juni vroeg Marinopoulos-Carrefour om bescherming tegen zijn schuldeisers, maar ondanks de reddende hand die toen werd toegestoken zijn 13.000 werknemers nog altijd bang om […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: