Campochiaro, verlaten Italiaans dorp op Rhodos

Campochiaro (het huidige Eleousa) is een dorpje aan de voet van de Profitis Ilias op Rhodos. Het werd in 1935-1936 opgericht door de Italianen, die aan het begin van de twintigste eeuw het eiland onder controle hadden.

Rond een rechthoekig dorpsplein bouwden de Italianen een Rooms-Katholieke kerk, een school, winkels, een Casa del Fascio (lokaal van de fascistische partij), gevangenis en een bioscoop. In het dorp woonden een paar honderd kolonisten uit het noorden van Italië.

De meeste kolonisten vertrokken tussen 1940 en 1943. Slechts enkelen bleven tot 1947, toen Rhodos bij Griekenland werd gevoegd. Het ziekenhuis dat de Italianen bouwden in Eleousa,  werd daarna gebruikt als sanatorium voor chronisch zieken. Het was in gebruik tot de jaren zeventig, nu is het gebouw verlaten.

Advertenties

4 Responses to Campochiaro, verlaten Italiaans dorp op Rhodos

 1. Rob Alberts schreef:

  De hele geschiedenis van de kusten aan de Middellandse Zee is een heen en weer verhuizen, veroveren en weer verlaten van volkeren uit alle windstreken.

  Het blijft boeiend om hier telkens weer iets nieuws over te lezen.

  Vriendelijke groet,

 2. […] Campochiaro, verlaten Italiaans dorp op Rhodos […]

 3. Bert Master schreef:

  Leuk om hier wat over te lezen, Ik vraag me af welk gebouw daar de gevangenis is geweest. We hebben daar al eens keer wat urbex foto’s gemaakt en hadden al geconcludeerd dat het iets van een ziekenhuis oid was geweest. In de buurt iets meer naar de profitis Ilias kun je ook nog een groot bassin vinden in de zelfde stijl.

  • Natascha schreef:

   Ha Bert, leuk om te horen dat je er bent geweest! Het is vast een mooie plek om urbex foto’s te maken. Door de video (waar ik per toeval op stuitte) ben ik zelf heel nieuwsgierig geworden naar het dorp en het staat nu op mijn Griekse bucket list. Behalve een Italiaans boek, is er niet veel informatie te vinden over Campochiaro. Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: