‘Ambtsperiode Varoufakis kostte 100 miljard’

varoufakis_2De periode dat Yanis Varoufakis minister van Financiën was, heeft Griekenland ongeveer 100 miljard euro gekost. Die opmerkelijke uitspraak deed Klaus Regling, topman van het Europese tijdelijke noodfonds (EFSF) tegenover Skai TV.

Varoufakis was van januari tot juli 2015 minister van Financiën in Griekenland. Al vanaf het begin boterde het niet met zijn Europese ambtsgenoten. Varoufakis had het vooral aan de stok met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Ook de eerste ontmoeting met Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem verliep nogal ongemakkelijk.

Tijdens de ambtsperiode van Varoufakis waren de betrekkingen tussen Griekenland en de geldschieters niet goed, merkte Regling op in het interview met Skai. “De hervormingen werden stopgezet en de algehele situatie diende destijds niet het belang van Griekenland”, zei hij.

Dit alles heeft de Griekse economie volgens Regling zo’n 100 miljard euro gekost. Een opmerkelijke conclusie, want de EFSF-topman bekent in het gesprek ook dat er geen wetenschappelijke manier is om dit te berekenen: “Maar de prijs was zeer hoog.”

Varoufakis reageerde op Twitter op de opmerking van Regling: “Meneer Regling, hoeveel hebben u, uw giftige bailouts en de trojka Europa gekost?”  De tweet van de oud-minister ging vergezeld van een link naar een artikel dat hij schreef voor de New York Times.

Varoufakis lanceerde begin dit jaar  zijn eigen linkse pan-Europese beweging: Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25). Met DiEM25 wil Varoufakis zich inzetten voor meer democratie en een einde maken aan wat hij noemt de sluipende fragmentatie van Europa.


BoekVaroufakis2_klein

Het nieuwe boek van Yanis Varoufakis: En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan? – hoe Europa de stabiliteit in de wereld bedreigt.  

Dit boek  of De economie volgens Yanis Varoufakis – zoals uitgelegd aan zijn dertienjarige dochter  is verkrijgbaar bij  Bol.com

One Response to ‘Ambtsperiode Varoufakis kostte 100 miljard’

  1. […] in Griekenland blijft toenemen Coach vertrekt om privéredenen bij Olympiakos ‘Ambtsperiode Varoufakis kostte 100 miljard’ Ionische eilanden krijgen geld uit EU-Solidariteitsfonds Juncker geeft Grieken schouderklopje […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: