De Nemeïsche Spelen herleven


In witte tunieken en op blote voeten lieten enthousiaste lopers uit de hele wereld in Nemea heel even oude tijden herleven. Ze deden mee aan de Nemeïsche Spelen, een toernooi uit het oude Griekenland dat sinds 1996 weer iedere vier jaar wordt gehouden op de Peloponnesos.

De wedstrijden bestaan uit een sprint van 90 meter op een rechte onverharde baan in het 2300 jaar oude stadion en een loop van 7,5 kilometer door het gebied waar volgens de Griekse mythologie Herakles de Nemeïsche leeuw doodde. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdscategorieën.

Het is een sportief toernooi zonder poespas. Geen nationale teams. Geen medailles. Geen tijdwaarneming. En geen schoenen. Net als in het oude Griekenland, waar de Nemeïsche Spelen iedere twee jaar in het heiligdom van Nemea werden gehouden.

De Nemeïsche Spelen behoorden (samen met de Pythische, Isthimische en Olympische Spelen) tot de vier grote Panhelleense Spelen in het oude Griekenland.  Ze werden voor het eerst gehouden in 573  voor Christus. Op het programma stonden een stadionloop van 180 meter, boksen, boogschieten, worstelen, discuswerpen, speerwerpen en wagenrennen. De winnaars ontvingen geen prijs, maar een krans van gevlochten selderijbladeren.

Twintig jaar geleden blies de Amerikaanse archeoloog Stephen G. Miller de Nemeïsche Spelen nieuw leven in. Miller, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Berkeley, kwam in 1973 voor het eerst in Nemea en leidde opgravingen op de historische site. Zijn team legde een tempel ter ere van Zeus en het oude stadion bloot.

2 Responses to De Nemeïsche Spelen herleven

  1. […] De Nemeïsche Spelen herleven […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: