Acties luchthavenpersoneel tegen privatiseringen

vliegveld zakynthosWerknemers op Griekse luchthavens zijn van plan om volgende week vijf dagen te staken uit protest tegen de grootschalige privatisering van regionale luchthavens.

De acties werden uitgeroepen door OSPYA, de Griekse vakbond voor personeel in de burgerluchtvaart, en staan gepland van 20 tot 25 juni. Het nationale en internationale vliegverkeer zal dan ontregeld worden door stiptheidsacties.

Vorig jaar kreeg de Duitse luchthavenexploitant Fraport groen licht voor de overname van veertien regionale luchthavens in Griekenland. Het gaat om drie luchthavens op het Griekse vasteland (Thessaloniki, Aktio en Kavala) en luchthavens op de eilanden Kreta (Chania), Corfu (Kerkyra), Kefalonia, Kos, Mykonos, Mytilini, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos en Zakynthos.

De vliegvelden komen voor een periode van veertig jaar in handen van door Fraport en zijn Griekse partneronderneming Copelouzos. Het consortium betaalt elk jaar 23 miljoen euro huur en investeert 330 miljoen euro in het opknappen van de vliegvelden.

De vakbond OSPYA is bezorgd dat de overname door Fraport leidt tot banenverlies. De Griekse overheid wil bovendien nog eens 23 luchthavens privatiseren. Luchthavens waarvoor geen overnamepartij wordt gevonden dreigen te worden gesloten. Daardoor zouden 1200 banen op de tocht staan.

De verkoop van staatseigendommen is een belangrijke eis van de internationale geldschieters bij het verstrekken van de steunprogramma’s aan Griekenland. De privatiseringen moeten in totaal 50 miljard euro opbrengen. De privatisering van de luchthavens levert de Griekse staat 1,25 miljard euro op.

Advertenties

2 Responses to Acties luchthavenpersoneel tegen privatiseringen

  1. […] op Griekse luchthavens waren van plan om volgende week vijf dagen te staken uit protest tegen de grootschalige privatisering van regionale […]

  2. […] Staking luchthavenpersoneel tegen privatiseringen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: