Politie ontruimt meer vluchtelingenkampen

bus_kampDe Griekse politie is begonnen met de ontruiming van twee niet-officiële vluchtelingenkampen bij Polykastro,  in de Noord-Griekse provincie Centraal-Macedonië.

Bij een tankstation en op het terrein van een hotel verblijven daar volgens het radiostation Athina 984 ongeveer 4000 mensen, voornamelijk Syrische Koerden, die met bussen naar officiële opvangkampen zullen worden overgebracht. De media werd op afstand gehouden bij de evacuatie van het kamp.

Net als twee weken geleden bij de ontruiming van het grote kamp bij Idomeni zette de politie de omgeving ruim af. Een aantal van de ruim 8000 bewoners wilde toen niet verhuizen naar een van de officiële kampen. Zij zetten op andere plaatsen in het grensgebied hun tentjes, waardoor nieuwe, kleinere geïmproviseerde kampen ontstonden.

De ontruiming van de kampen bij Polykastro komt vlak nadat Griekenland is gestart met de registratie van alle vluchtelingen en migranten op het vasteland. Ongeveer 50.000 mensen moeten verblijfspapieren krijgen. Ook moeten de autoriteiten bepalen wie er asiel kunnen aanvragen.

In vier dagen tijd zijn er zo’n 1200 vluchtelingen en migranten geregistreerd. Na een ‘pre-registratie’, hebben vluchtelingen het recht in Griekenland te blijven en hebben ze toegang tot basisdiensten. Volgens het ministerie voor Migratie werden veel vluchtelingen al eerder geregistreerd, maar is bij een groot aantal de voorlopige verblijfsvergunning inmiddels verlopen.

Asielprocedures in Griekenland lopen nu voornamelijk in de registratiecentra op de eilanden, waar migranten worden vastgehouden die illegaal in Griekenland arriveerden na het sluiten van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Na behandeling van hun asielverzoek kunnen zij naar Turkije worden teruggestuurd.

Advertenties

2 Responses to Politie ontruimt meer vluchtelingenkampen

  1. Rob Alberts schreef:

    Dit zal het Vluchtelingenleed niet verzachten.

    Bezorgde groet,

  2. […] Politie ontruimt meer vluchtelingenkampen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: