Griekenland dient protest in tegen spandoek op EK

spandoek_ek_albanie

Griekenland heeft protest aangetekend bij de UEFA vanwege een spandoek bij het EK-duel tussen Albanië en Zwitserland. Daarop stond dat de Grieken schuldig zijn aan Albanese genocide in 1944.

Spandoeken met politieke uitingen zijn nadrukkelijk verboden volgens de regels van de UEFA. Griekenland heeft protest aangetekend bij de Europese voetbalbond en roept ook de Franse organisatie van het EK ter verantwoording.

“We vragen ons af hoe het kan dat het provocerende spandoek het stadion binnen is gekomen terwijl er zulke strenge veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. We verwachten ook van Albanië een ernstige veroordeling”, aldus de Griekse onderminister van Sport Stavros Kontonis in een brief.

Op het spandoek dat voor het duel werd uitgerold op de tribune was te lezen: ‘Griekenland is schuldig. Herinner je de genocide van Cameron nog? 100.000 Albanese slachtoffers.’

De tekst is een verwijzing naar de Cham-Albanezen, een Albanese (moslim)minderheid die in de regio Epirus woont. Na de Balkanoorlogen in 1913 werd de Grieks-Albanese grens dwars door deze regio getrokken. Tussen 1944 en 1945 werden de Cham uit Griekenland verdreven (of zelfs gedood) omdat ze tijdens de oorlog gecollaboreerd zouden hebben met de Italianen en de Duitsers. Bijna alle Cham vluchtten naar Zuid-Albanië.

Sinds het einde van communistische regime in Albanië (1991) is het gebied Chameria – of Tsamouria zoals de Grieken het noemen – onderwerp van discussie tussen de Griekse en de Albanese autoriteiten. De minderheid wil al jaren weer bij Albanië horen, maar de Griekse autoriteiten weigeren het dossier te heropenen.

One Response to Griekenland dient protest in tegen spandoek op EK

  1. […] Griekenland dient protest in tegen spandoek op EK […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: