Athene verplaatst beelden vanwege vandalisme

buste_gestolenAthene gaat tientallen beelden in de stad een veiliger heenkomen geven vanwege diefstallen en vandalisme. Vorige maand verdwenen vijf  bronzen bustes en werd een marmeren standbeeld vernield.

Van de 201 sculpturen die verspreid staan door de stad, worden er 49 tijdelijk verplaatst. Dat maakte burgemeester Kaminis bekend op een persconferentie.

Het gaat om beelden die op locaties staan waar het risico op vandalisme of diefstal het grootst is, zoals de tuinen en parken rond het centrum van de stad.  Sommige beelden verhuizen naar de Municipal Art Gallery, anderen worden verplaatst naar plaatsen in de openbare ruime waar bewaking aanwezig is. Van de 201 sculpturen zijn er 120 gemaakt van brons, de andere 81 zijn van marmer.

Op 25 mei werden de bronzen borstbeelden van vijf vroeg-20e-eeuwse Griekse schrijvers en dichters gestolen van de binnenplaats van het cultureel centrum in de stad. De daders zijn spoorloos. Voor het stadsbestuur was deze diefstal de spreekwoordelijke druppel. “Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren”, aldus Kaminis.

Volgens de politie zijn de diefstallen het werk van koperdieven. Ook andere metalen zijn gewild bij dieven; zo verdwenen er al verschillende gietijzeren putdeksels uit de trottoirs in Athene.

In Athene zijn de afgelopen jaren in totaal elf beelden gestolen en werden twaalf sculpturen door de autoriteiten uit de openbare ruimte gehaald.

2 Responses to Athene verplaatst beelden vanwege vandalisme

  1. Rob Alberts schreef:

    Jammer dat dit nodig is.

    Vriendelijke groet,

  2. […] Athene verplaatst beelden vanwege vandalisme […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: