Bacteriën maakten verzonken ‘ruïne’ op Zakynthos

ruine_zakynthosDe ‘verzonken stad’ die drie jaar geleden werd ontdekt voor de kust van Zakynthos is het werk van bacteriën en niet van mensenhanden. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Marine and Petroleum Geology.

In 2013 ontdekten onderwaterarcheologen voor de kust bij de populaire badplaats Alykanas tientallen vreemde cilinders met een gat in het midden  en een verharde vloer op de zeebodem. Ze gingen ervan uit dat het overblijfselen waren van een groot openbaar gebouw dat bij de haven van een oude stad hoorde.

Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De stenen zijn ongeveer drie miljoen jaar geleden ontstaan door microben die calcium afzetten op de zeebodem (dit proces heet concretie). De bacteriën voeden zich met methaan dat uit de aardkorst omhoog komt en bij het verbrandingsproces wordt het mineraal dolomiet gevormd. Dit mineraal vormt sedimenten op de zeebodem.

De donutvorm  van de ronde bases die werden ontdekt bij Alykanas zijn waarschijnlijk ontstaan door bacteriën die zich verzamelden rond het gat van de methaanfonteinen. De gladde tegelachtige vloer op de zeebodem werd volgens de onderzoekers gevormd door een trage lekkage van methaan.

“Dit is duidelijk het werk van bacteriën”, zegt hoofdonderzoeker Julian Andrews tegen Smithsonian Mag. “Er is geen ander bewijs, niets dat menselijke beschaving doet vermoeden.” Behalve de bizarre structuren werden er geen aardewerk, scherven, munten of sculpturen gevonden op de zeebodem.

 

Advertenties

One Response to Bacteriën maakten verzonken ‘ruïne’ op Zakynthos

  1. […] Bacteriën maakten verzonken ‘ruïne’ op Zakynthos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: